Wetswijziging: afgedankte brom- en snorfietsen langer in bedrijfsvoorraad

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Het is sinds 1 juli 2016 mogelijk om een brom- en snorfiets, die bedoeld is voor sloop, langer in de Online Registratie Bedrijfsvoorraad (ORB) op te nemen. Het voertuig mag maximaal vier weken geregistreerd staan, voordat het wordt gedemonteerd. Doel van deze wetswijziging is om het verantwoord verwerken van scooters te bevorderen.

Er is een grote kans dat het afmelden en deregistreren van voertuigen via Sloop In Eigen Beheer (SIEB) wordt afgeschaft in de nabije toekomst. Wanneer dat gebeurt, is er voor de retail geen legale manier meer om een brom- of snorfiets in te nemen voor sloop, anders dan via de ORB. Een afgedankt voertuig moet dan namelijk in de bedrijfsvoorraad opgenomen worden om een eigenaar te vrijwaren. De ORB is echter oorspronkelijk niet bedoeld voor het opnemen van brom- of snorfiets voor sloop, maar alleen voor verkoop. De overheid komt de retail tegemoet door toe te staan dat een brom- of snorfiets langer in de ORB mag staan. Het geeft consumenten bovendien de mogelijkheid om hun afgedankte voertuig bij het scooterbedrijf in te leveren en niet alleen bij een demontagebedrijf.

Milieubewust
Na de vier weken ‘bedenktijd’ moet de ondernemer er dan wel voor zorgen dat een RDW-erkend demontagebedrijf de afgedankte scooter binnen vier weken demonteert. Dit kan voor aangesloten bedrijven via de ophaaldienst van stichting SRN (Scooter Recycling Nederland). Handelaren en demontagebedrijven kunnen ook zelf onderlinge afspraken maken en voor het transport zorgen. Retailers die zelf ORAD-erkend demontagebedrijf zijn, mogen de brom- en snorfietsen uiteraard zelf demonteren.

Met deze wetswijziging willen overheid en bedrijfsleven het verantwoord verwerken van afgedankte brom- en snorfietsen en het hergebruik van onderdelen bevorderen.

Download de publicatie in de Staatscourant >>
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring