Pensioenpremieverdeling tijdens ouderschapsverlof gewijzigd

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Werknemers die tijdens ouderschapsverlof pensioen willen blijven opbouwen, betalen met ingang van 1 januari 2016 zelf de helft van de totale pensioenpremie over de uren waarvoor verlof is opgenomen. PMT betaalt de andere helft. Dit is met ingang van dit jaar veranderd.

Voor deze wijziging betaalde PMT het werkgeversdeel van de totale premie tijdens ouderschapsverlof. De werkgever betaalt dus over de uren van ouderschapsverlof van de werkgever, net als vóór 1 januari 2016, géén pensioenpremie. Daarin verandert niets. Hoe de nieuwe situatie in zijn werk gaat, laat onderstaand rekenvoorbeeld zien.

Rekenvoorbeeld
Een werknemer met een contract voor 38 uur per week neemt wekelijks 4 uur ouderschapsverlof op en wil over de opgenomen uren pensioen blijven opbouwen. De werknemer betaalt de helft van de totale pensioenpremie (basis + VPL) over deze 4 uur. De andere helft wordt betaald door PMT.

De pensioenpremie (basis + VPL) bedraagt 29,62%. Over opgenomen ouderschapsverlofuren betaalt de werknemer de helft: 14,81%. Dit is het bedrag dat de werkgever door het fonds gefactureerd krijgt, en dat u volledig mag inhouden op het salaris van de werknemer. De overige 14,81% premie wordt direct door PMT betaald. De werkgever betaalt niet mee aan de pensioenopbouw over de opgenomen ouderschapsverlofuren.

Modelformulier
Het opbouwen van pensioen over opgenomen ouderschapsverlof is een keuze van de werknemer. Deze keuze kan door middel van een modelformulier aan PMT worden doorgegeven. Het modelformulier vindt u op de website van PMT.

Communicatie PMT
Let op: op het moment van opstellen van dit bericht ( 25 januari 2016) heeft PMT nog niet officieel gecommuniceerd over deze wijziging. In de brochure ‘Onbetaald verlof’ van PMT staat nog dat PMT bij ouderschapsverlof het werkgeversdeel van de premie betaalt.

PMT draagt alleen bij als er ouderschapsverlof wordt opgenomen en niet bij andere vormen van onbetaald verlof. Wil een werknemer tijdens andere vormen van onbetaald verlof pensioen blijven opbouwen dan kan dat, maar dan komt de gehele premie voor rekening van de werknemer.

Heeft u vragen over (de uitvoering van) deze regeling? Neem dan contact op met de klantenservice van PMT: 088 0079 811.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring