Gezondheidsvragen niet toegestaan op sollicitatieformulier

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Op grond van de Wet op medische keuringen is het niet toegestaan om in een (online) sollicitatieformulier vragen op te nemen over de gezondheid van de sollicitant. Ook in een sollicitatiegesprek mag u niet naar de gezondheid van de sollicitant vragen.

Maakt u gebruik van een sollicitatieformulier? Check deze dan goed op dit soort vragen. Uit onderzoek van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen blijkt namelijk dat veel online sollicitatieformulieren in de praktijk wel gezondheidsvragen bevatten. Dit is echter alleen toegestaan bij functies die een gezondheidsrisico voor de medewerker of anderen kunnen opleveren. Dat is het geval bij bijvoorbeeld piloten, politieagenten of beroepsmilitairen. De medische keuring mag alleen door een bedrijfsarts worden uitgevoerd.

Toch kan het van belang zijn om te weten of een (nieuwe) werknemer een ziekteverleden heeft. Bijvoorbeeld om gebruik te maken van een financiële regeling vanuit het UWV, zoals premiekorting of de no-risk polis bij ziekte. Daarom mag u nieuwe medewerkers nadat zij minimaal 2 maanden in dienst zijn geweest wel vragen of premiekorting of de no-risk polis op hem van toepassing is. De werknemer is verplicht om deze vraag naar waarheid te beantwoorden.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring