BOVAG wil open markt voor rijcapaciteitentest

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

BOVAG ziet graag dat alle CDE-rijscholen die SOOB-gecertificeerd opleider zijn, in aanmerking komen voor de rijcapaciteitentest. Dat is nu niet zo en dat heeft BOVAG aangekaart bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

De rijcapaciteitentest gaat vooraf aan een gesubsidieerde opleiding tot beroepschauffeur, een onderdeel van het sectorplan Transport en Logistiek 2016-2017, waarvoor 2.000 kandidaten in aanmerking komen. BOVAG is verontrust over het voornemen van Sectorinstituut Transport en Logistiek om slechts 25 rijscholen in aanmerking te laten komen voor de rijcapaciteitentesten. Dat betekent immers dat het grootste deel van de markt wordt uitgesloten.

“Het is een van de speerpunten van BOVAG Rijscholen om te zorgen voor een gelijk speelveld. Laat de markt zijn werk doen en geef iedereen op die markt gelijke kansen. Dat principe dreigt nu geweld te worden aangedaan”, zegt Frans Bastiaansen, branchemanager BOVAG Rijscholen.  Na de rijcapaciteitentest is het, aldus BOVAG Rijscholen, voor de hand liggend dat de leerling beroepschauffeur ook zijn rijopleiding zal gaan volgen bij dezelfde rijschool die de test afnam. Bastiaansen: “Het is niet logisch dat een kandidaat beroepschauffeur zich laat testen door rijschool X en zijn rijopleiding vervolgens aangaat bij rijschool Y. Dit betekent in de praktijk dat het leeuwendeel van de 2.000 zwaar gesubsidieerde rijopleidingen in de komende jaren zal worden gegeven door de circa 25 STL geselecteerde opleiders voor de BBL-opleidingen. Dat is oneerlijk”
BOVAG is inmiddels in gesprek met STL en TLN om dit tij te keren.  Collega-branche-organisaties VRB en FAM delen de zorg van BOVAG en zijn hier bij betrokken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring