Acquisitiefraude straks eindelijk écht strafbaar

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

De Eerste Kamer heeft afgelopen dinsdag een wet aangenomen die ondernemers beter beschermt tegen oneerlijke handelspraktijken en acquisitiefraude zelfs strafbaar maakt.

Fraudehelpdesk heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om deze wet tot stand te laten komen. Dankzij de nieuwe regels wordt het voor fraudeurs bijvoorbeeld lastiger om ondernemers via een spookfactuur een ongewenste dienst aan te smeren.

Bewijslast omgedraaid

Momenteel ligt de bewijslast nog bij de ondernemer. Die moet aantonen dat hij is misleid en niet over voldoende (juiste) informatie beschikte toen hij akkoord ging met een aanbod. Het nu aangenomen wetsvoorstel van de SP en VVD regelt dat het straks aan acquisitiebureaus is om aan te tonen dat ze de ondernemer volledig en juist hebben geïnformeerd. Is dit niet het geval, dan wordt het eenvoudiger om een overeenkomst ongeldig te verklaren. Bij overtreding van de wet geldt daarnaast een maximale gevangenisstraf van twee jaar.

Winnen van vertrouwen en het wekken van verwachtingen

Bij acquisitiefraude gebruiken malafide partijen verkooptechnieken die gericht zijn op het winnen van vertrouwen en het wekken van verwachtingen. Dit om de gedupeerde te bewegen tot het aangaan van een overeenkomst, waarbij de tegenprestatie niet of nauwelijks naar behoren wordt geleverd. Behalve de bekende spookfacturen gebeurt dit ook via het plaatsen van een advertentie in niet bestaande of nauwelijks gelezen bedrijvengidsen of op internet en opdringerige telefonische verkoop.

De wet wordt van kracht zodra deze in het Staatsblad is gepubliceerd. Wanneer dat precies zal gebeuren is nog niet bekend.

Bron: Fraudehelpdesk
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring