VAR verdwijnt per 1 mei 2016

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 4 min

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR), waarmee opdrachtgevers die met ZZP’ers werken worden gevrijwaard van fiscale naheffingen, verdwijnt per 1 mei 2016. In plaats daarvan moet de met de ZZP’er gesloten overeenkomst door de Belastingdienst zijn goedgekeurd.

Om er zeker van te zijn dat er geen loonheffingen afgedragen moet worden, moeten opdrachtgever en opdrachtnemer een overeenkomst van opdracht (modelovereenkomst) sluiten die door de Belastingdienst is goedgekeurd. Tot 1 mei 2017 geldt een implementatiejaar, waarin de Belastingdienst wel toezicht houdt, maar geen naheffingen zal opleggen indien niet volledig volgens de nieuwe regels wordt gewerkt.

Wat houden de nieuwe regels in?
Kort gezegd betekent deze aanpassing van de regels dat u de overeenkomst van opdracht die u met de opdrachtnemer sluit, kunt laten toetsen door de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt dan of er sprake is van een dienstbetrekking. Hierbij is het met name van belang dat er geen ‘gezagsverhouding’ (zoals tussen een werkgever en een werknemer) bestaat tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer.

Is de Belastingdienst van mening dat er geen sprake is van een dienstbetrekking, dan wordt de overeenkomst goedgekeurd. Een goedgekeurde overeenkomst zorgt ervoor dat u als opdrachtgever in principe geen risico loopt op naheffingen. Belangrijke voorwaarde is wel dat er in de praktijk volgens de inhoud van de overeenkomst gewerkt wordt. Wordt vastgesteld dat dat niet het geval is, dan biedt de goedgekeurde overeenkomst dus geen vrijwaring meer.

Is er volgens de Belastingdienst wel sprake van een dienstbetrekking, dan kan er alsnog een naheffing worden opgelegd. Deze kan onder de nieuwe regels op zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever worden verhaald.

Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de elementen aan de hand waarvan wordt beoordeeld of er sprake is van een dienstbetrekking.

Goedgekeurde modelovereenkomst
De Belastingdienst heeft op zijn website enkele voorbeelden van goedgekeurde modelovereenkomsten gepubliceerd.

Let wel goed op als u wijzigingen in de tekst van de modelovereenkomst aanbrengt of aanvullende artikelen opneemt. In dat geval geldt de geboden zekerheid in principe niet meer. Deze modelovereenkomst zijn vooral geschikt als voorbeeld. Om zekerheid te hebben is het verstandig om de uiteindelijke overeenkomst altijd ter goedkeuring aan de Belastingdienst voor te leggen.

Overgangsperiode tot 1 mei 2017
Het verdwijnen van de VAR heeft gevolgen voor alle bedrijven die met ZZP’ers werken. Tot 1 mei 2017 geldt een overgangsperiode om zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers  in de praktijk te laten wennen aan de nieuwe systematiek. De Belastingdienst zal in deze periode wel toezicht houden maar geen naheffingen opleggen als er niet volgens de regels wordt gewerkt, tenzij er sprake is van fraude.

Ondersteuning BOVAG
Wilt u uw overeenkomst van opdracht door BOVAG laten screenen dan kan dat. U kunt deze (geanonimiseerd) mailen naar ledenadvies@bovag.nl. Uiteraard gaan wij hier vertrouwelijk mee om. Daarnaast onderzoekt BOVAG de mogelijkheden om sectorale modelovereenkomsten ter goedkeuring aan de Belastingdienst voor te leggen. Bijvoorbeeld voor monteurs of theoriedocenten bij rijscholen.

Heeft vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring