Verzuimcijfer branche iets gestegen

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Het ziekteverzuimpercentage in de mobiliteitsbranche is in 2015 licht gestegen ten opzichte van 2014. Het gecorrigeerde ziekteverzuim is over 2015 vastgesteld op 3,8%.

Dit blijkt uit cijfers van ArboNed. Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in de branche is een goede meetlat om het verzuim in het eigen bedrijf tegen af te zetten.
 
Let op: het gaat hier om het gecorrigeerde ziekteverzuimpercentage. Dat betekent dat bij gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers alleen wordt gekeken naar het percentage dat iemand nog ziek is. Daarnaast worden zogenaamde ‘vangnetters’ (werknemers die in aanmerking komen voor ZW-uitkering) niet meegeteld in dit gecorrigeerde percentage.

Het meeste verzuim wordt veroorzaakt door fysieke aandoeningen aan het bewegingsapparaat (rug, nek, schouders en armklachten). Daarna zijn overige fysieke aandoeningen de belangrijkste reden voor uitval, gevolgd door psychische klachten.
 
De volledige brancherapportage van ArboNed volgt binnenkort.
 
Voorkom verzuim
Aandacht besteden aan de mogelijke oorzaken van fysieke overbelasting kan helpen om het verzuim in uw bedrijf terug te dringen. BOVAG heeft voor de branche een arbocatalogus opgesteld met praktische oplossingen. Deze vindt u op www.arbomobiel.nl.
 
Ook is het mogelijk om in uw eigen bedrijf een training ‘Fysieke belasting’ door STEP te organiseren, waarbij uw personeel op de eigen werkvloer door een trainen wordt voorzien van praktische tips en adviezen om fysieke belasting te voorkomen. Tot 1 november 2016 kunt u profiteren van 50% subsidie vanuit het Sociaal Fonds MvT. Kijk hier voor meer informatie.
 
Voor advies en ondersteuning bij het terugdringen van verzuim in uw organisatie kunt u daarnaast ook contact opnemen met de adviseurs van Mensmobiel. Zij komen kosteloos bij u langs voor een persoonlijk gesprek. U kunt hen bereiken op tel.nr 070 31 60 123 of kijk op de website.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring