Verkoop motorfietsen kent vliegende start in 2016

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Uit de kwartaalcijfers van BOVAG, RAI Vereniging en databureau RDC blijkt dat de verkoop van nieuwe motorfietsen dit jaar een vliegende start beleeft. In de eerste drie maanden werden 3.511 motoren verkocht en dat is 12,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De aantrekkende economie heeft een dubbel effect op de motorfietsverkoop. Enerzijds stijgt het besteedbaar inkomen en daarmee de interesse voor motoren, die doorgaans als luxeproduct te boek stonden. Anderzijds neemt de verkeersdrukte toe als gevolg van gestegen economische activiteit en daardoor zijn forenzen vaker op zoek naar alternatieven voor woon-werkverkeer. De motorfiets blijkt dan een uitstekende oplossing, aangezien parkeer- en fileproblemen hiermee grotendeels tot het verleden behoren.

In 2013 bereikte het aantal nieuwe motoren op jaarbasis een absoluut dieptepunt met 9.335 exemplaren, waarna twee jaar op rij circa 10 procent groei werd genoteerd. Vorig jaar verlieten 11.351 nieuwe motorfietsen de showrooms en op basis van het eerste kwartaal lijkt de teller dit jaar richting 12.500 te gaan. Voor de economische crisis lag dat aantal doorgaans tussen de 15.000 en 20.000. Het bestverkochte merk dit jaar tot en met maart is Yamaha (529 stuks) en de Japanners nemen daarmee voor het eerst in jaren de koppositie over van BMW (512). Sinds 2010 is het Beierse merk marktleider in Nederland. Honda en Kawasaki volgen op de voet met respectievelijk 485 en 481 verkochte exemplaren in het eerste kwartaal. Harley Davidson maakt z’n debuut in de top-vijf van populairste merken met 312 stuks.


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring