Herken en meld malafide handel

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is een project gestart om malafide handel in de branche een halt toe te roepen en BOVAG ondersteunt dit project van harte, omdat u recht heeft op gezonde handel.

Het inleren van een gebruikt navigatiesysteem geeft een onverklaarbare, hardnekkige storing. Of: een persoon biedt die Xenon-koplampen wel héél goedkoop aan op een internetsite. Dit kan duiden op malafide handel, een misdrijf dat eerlijke ondernemers veel geld kost.
 
Wat is het probleem?
Diefstalcijfers dalen al jaren, maar tegelijkertijd stijgt het aantal voertuigen dat niet wordt teruggevonden: In 2000 werd 57% van de gestolen auto’s teruggevonden, in 2014 was dit 35% van de gestolen auto’s. Volgens opgaven van de politie wordt 30 tot 40% van de niet teruggevonden voertuigen gestript en in onderdelen verhandeld, 20% wordt gekloond (dubbelganger) en 30 tot 40% wordt omgekat (nieuwe identiteit). Dit soort praktijken noemen we malafide handel. Eerlijke ondernemers hebben hier op verschillende manieren last van: je kunt niet opboksen tegen de oneerlijke concurrentie en dat kost dus gewoon geld. Maar ook is niet altijd even duidelijk hoe je moet handelen als er gestolen onderdelen in een auto verwerkt zijn.
 
Wat kunt u doen?
Als u denkt dat u te maken heeft met malafide handel, dan is het zaak dat u daar melding van maakt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de volgende zaken:
  1. Een auto geeft tijdens de diagnose een onverklaarbare en hardnekkige storing op een bepaald onderdeel, zoals bij het inleren van een navigatiesysteem of een airbag. Bovendien is de herkomst van het onderdeel niet na te gaan.
  2. Op internet ziet u dat onderdelen verdacht goedkoop worden aangeboden. De aanbieder lijkt bovendien geen officieel bedrijf.
  3. Een voertuigonderdeel, zoals een motorblok, heeft een weg gefreesd typenummer.

U kunt uw melding het beste doen via Meld Misdaad Anoniem (“Bel M”), zodat uw anonimiteit is gewaarborgd. Dat kan via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/ of via 0800-7000.
 
Pilot
Stichting AVc brengt dit jaar met een pilotproject in de provincie Gelderland in kaart op welke manier de branche malafide handel het beste kan tegengaan. In het project werken verschillende partijen samen, zoals politie, verzekeraars, RDW en milieudiensten, maar ook verenigingen als Stiba, Focwa en BOVAG. Doel is om samen alle signalen door te spelen aan de politie. Deze verrijkt de informatie en maakt er zo mogelijk een zaak van voor het Openbaar Ministerie. Het pilotproject start zoals gezegd in Gelderland, maar melden vanuit een andere regio is ook gewoon mogelijk. BOVAG houdt u uiteraard op de hoogte van de resultaten van dit project.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring