Staat wil niet in gesprek met pomphouders; uitspraak 15 oktober

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Vandaag behandelde de rechtbank in Den Haag het verzoek van grenspomphouders verenigd in de stichting De Grens Bereikt. Het doel is om te komen tot een zogenaamde preprocessuele comparitie in de zaak rond de forse omzet- en inkomstenderving van met name grenspomphouders, door de accijnsverhogingen op diesel en LPG van 1 januari 2014.

Deze nieuwe vorm van mediation, in plaats van een eventueel langdurige rechtszaak, is door de Staat zelf ingevoerd en zij is nu de eerste partij die ‘gedaagd’ wordt.

Geen heil in mediation
Op de zitting bleek dat de Staat geen heil ziet in deze vorm van mediation. De rechter vroeg de Staat of zij bereid is nog eens te kijken naar de nieuwe cijfers van de brancheorganisaties. Zelfs die bereidheid is er niet, zo liet de landsadvocaat weten. De Staat verschuilt zich achter politieke besluitvorming en vindt dat de forse derving van de grenspomphouders onder het ondernemersrisico valt.

Uitspraak van de rechter
15 oktober doet de rechter uitspraak, waarbij duidelijk wordt hoe zij de argumenten en aangedragen cijfers van de stichting De Grens Bereikt weegt en in hoeverre zij de Staat kan aansporen om toch deel te nemen aan het mediationtraject, wat moet leiden tot compensatie van de getroffen grenspomphouders. Duidelijk is in elk geval dat de rechter de problemen van de grenspomphouders snapt en het moeilijk heeft met de onwil van de Staat.

Voorbereiding bodemprocedure
BOVAG steunt de stichting De Grens Bereikt in deze zaak, maar heeft daarnaast samen met collega-brancheorganisatie BETA een bodemprocedure tegen de Staat in voorbereiding. Eerder werd in kort geding een eis tot voorlopige schadevergoeding door deze twee partijen afgewezen.

Averechts effect accijnsverhoging
Algemeen voorzitter Bertho Eckhardt van BOVAG: “Heel veel ondernemers in de grensstreek staat het water nu al langere tijd aan de lippen en ze knopen alle eindjes aan elkaar om maar te kunnen overleven. Een enkeling is zelfs al kopje onder gegaan. Ook staatssecretaris Wiebes heeft al meermaals deze negatieve effecten van het accijnsbeleid erkend. Nu het kabinet her en der lastenverlichtingen in het vooruitzicht stelt, zou er misschien ook gekeken kunnen worden naar de grenspomphouders. De accijnsverhogingen hadden 280 miljoen euro extra op moeten brengen op jaarbasis, maar uiteindelijk is slechts een fractie van dat bedrag gerealiseerd. Het is inmiddels toch wel klip en klaar dat die maatregel alleen maar averechtse effecten oplevert.”

Lees ook: Afzet diesel en LPG op historisch dieptepunt

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring