Omruilperiode STEK-diploma’s verlengd tot 1 november

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Ondernemers krijgen uitstel tot 1 november om hun oude STEK-diploma’s om te ruilen voor een F-gassencertificaat. Als u nog niet uw STEK-diploma’s hebt ingewisseld, moet u dit zo snel mogelijk doen. Zonder certificaat krijgt u namelijk geen F-gassen meer geleverd en na 1 november is inruilen niet meer mogelijk.

Het was de bedoeling dat ondernemers vóór 1 september in het bezit moesten zijn van een geldig F-gassencertificaat. Daartoe moesten zij hun oude STEK-diploma’s, vergezeld van een aanvraagformulier én een kopie van een geldig identiteitsbewijs opsturen naar Rijkswaterstaat. Omdat het wetgevingstraject vertraging heeft opgelopen, krijgen ondernemers nu meer tijd en wordt de deadline opgeschoven tot 1 november. "Daarna is het echt afgelopen met inruilen", zegt specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders. "Wie dan nog altijd een STEK-diploma heeft en geen F-gassencertificaat, moet opnieuw op cursus om met F-gassen te mogen werken." Bovendien: wie nu nog met een STEK-diploma werkt, is strafbaar.

Veelgestelde vragen
De omruilactie van STEK-diploma naar F-gassencertificaat verloopt niet geheel vlekkeloos. Een aantal bekende problemen met bijbehorende oplossingen staat hieronder beschreven:

1. Ik heb mijn STEK-diploma nog niet omgeruild. Hoe doe ik dat?
Omruilen kunt u tot 1 november doen via Rijkswaterstaat. Het aanvraagformulier voor Rijkswaterstaat, dat u met een kopie van uw ID en het originele STEK-diploma moet inzenden, vindt u hier. Let op dat u een kopie van uw STEK-diploma achter de hand houdt!

2. Ik heb mijn STEK-diploma wel ingezonden, maar heb nog geen certificaat ontvangen?
Dat kan. Rijkswaterstaat heeft toegezegd dat de certificaten uiterlijk eind september in uw bezit zijn.

3. Ik heb nog een groen certificaat uit de tijd van Agentschap NL. Wat nu?
Let op het uiterlijk van uw diploma of certificaat! Er zijn drie verschillende formulieren die u in bezit kunt hebben.

A. Het STEK-diploma is duidelijk herkenbaar. Dit moet u vóór 1 november omruilen bij Rijkswaterstaat.
B. Het F-gassencertificaat uit de tijd van Agentschap NL is groen van kleur en heet 'Diploma terugwinnen mobiele airco’s' [voorbeeld]. Dit is een geldig F-gassencertificaat waarmee u dus gewoon mag werken. U hoeft dit niet om te ruilen.
C. Het nieuwe F-gassencertificaat van Rijkswaterstaat dat u bij de huidige omruilactie krijgt toegezonden, is geel van kleur en heet ook 'Diploma terugwinnen mobiele airco’s' [voorbeeld].

Op de website van Infomil leest u meer over de omruilactie. Let op: daar waar 1 september staat, wordt 1 november bedoeld.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring