Let op: nVWA voert tabakscontroles op

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) gooit het sinds deze week over een andere boeg om de tankstationbranche te controleren op naleving van de leeftijdsgrens ‘NIX18’ bij tabaksverkoop. nVWA geeft daarbij direct terugkoppeling of de controle goed is uitgevoerd.

Het gaat vooralsnog om een pilot. Zorg dus dat u en uw personeel zich aan de regels houden.

Leeftijdsgrens
De Tabakswet schrijft voor de leeftijdsgrens ‘NIX18’ te hanteren. De verkoper heeft daarbij de plicht om vast te stellen dat de koper van tabak ouder is dan 18 jaar. Bij jongeren tot en met 25 jaar moet bovendien altijd een legitimatiebewijs worden gevraagd vóór een tabaksaankoop.

Positief signaal
Wanneer de Tabakswet wordt nageleefd, krijgt de verkoper direct na de controle een NIX-kaartje uitgereikt. Daarop staat dat er een tabakscontrole is uitgevoerd en dat de medewerker correct heeft gehandeld. Het kaartje is bedoeld als een positief signaal voor de medewerkers die de regels hanteren. Daarnaast stelt nVWA de leidinggevende achteraf op de hoogte van het resultaat. Bij overtreding van de regels legt nVWA een maatregel op.

Reguliere controles
Naast deze pilot zijn er ook reguliere leeftijdsgrenscontroles, dus blijf uw personeel instrueren dat zij zich aan de controle op de verkoopleeftijd houden.

Meer informatie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring