Controle van tachograaf bij APK 2

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 1 min

Het controleren van de tachograaf bij lichte bedrijfsvoertuigen en personenauto’s is vanaf 1 januari 2016 onderdeel van de APK 2-keuring. Dat meldt de RDW.

De nieuwe controle vraagt volgens de RDW geen extra investering van de erkenninghouder of inspanning van de keurmeester. Het enige wat nodig is is een looplamp en een meetlint. De controle van de tachograaf was voor de zware bedrijfsauto’s al onderdeel van de APK 1-keuring.

De controle-eisen voor het keuren van de tachograaf bij APK 2 staan beschreven in de APK-regelgeving per 1 januari 2016. Het gaat, aldus de RDW, om een eenvoudige controle waarbij gekeken wordt of er een installatieplaatje aanwezig en geldig is, en of de tachograaf op de juiste manier verzegeld is. Daarnaast moet de keurmeester ook  controleren of de omtrek van de banden niet afwijkt.  De controle geldt als er daadwerkelijk een tachograaf in de auto zit.

Een tachograaf registreert de rij-, rust- en werktijden van een chauffeur en bestaat in zowel een analoge als in een digitale uitvoering.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring