Veelgestelde vraag: medewerker bij de vrijwillige brandweer; toestaan?

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

U kunt niet verbieden dat een werknemer in zijn eigen tijd als brandweervrijwilliger werkzaam is. De werknemer heeft echter wel uw toestemming nodig om tijdens werktijd op oproepen te kunnen reageren. U bent niet verplicht om deze toestemming te verlenen.

Wil uw werknemer bij de vrijwillige brandweer? Dan is het belangrijk om goede afspraken met de werknemer te maken. Staat u toe dat de werknemer tijdens werktijd beschikbaar is vooroproepen, dan kunt u bijvoorbeeld afspreken dat door een oproep gemiste werktijd later ingehaald moet worden, of dat de werknemer voor oefeningen verlof opneemt. Komt het u helemaal niet uit dat een werknemer tijdens werktijd beschikbaar is, bijvoorbeeld doordat u met een strakke planning werk, geef dan duidelijk aan dat u de werknemer geen toestemming geeft om tijdens werktijd beschikbaar te zijn voor oproepen. Kijk in dat geval eventueel samen of er een andere invulling aan het vrijwilligerschap te geven is.
 
Vraag naar de informatiebrochure voor werkgevers van het lokale brandweerkorps. Dit helpt u om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden en verplichtingen van een brandweervrijwilliger. Informeer bijvoorbeeld hoe er rekening wordt gehouden met de arbeidstijdenwet en welke verzekeringen de brandweer heeft afgesloten. Houd er rekening mee dat u bij eventuele arbeidsongeschiktheid niet voor de volledige kosten van loondoorbetaling en re-integratie gecompenseerd zal worden.
 
Gaat een werknemer bij de vrijwillige brandweer, dan zitten hier voor u als werkgever ook voordelen aan. Zo is een vrijwillige brandweerman goed opgeleid voor hulpverlening, en zal een brandweervrijwilliger meestal over een BHV-certificaat beschikken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring