PvdA en VVD lijken ruimte te bieden voor terugdraaien accijnsverhoging

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De regeringspartijen PvdA en VVD zijn in principe bereid de accijnsverhoging op diesel en lpg van 1 januari 2014 terug te draaien, wanneer de oppositie met constructieve voorstellen komt die het gat in de begroting kunnen dichten.

Dat is gebleken tijdens het accijnsdebat dat gisteren in de Tweede Kamer plaats vond. PvdA en VVD leken gisteren voor het eerst te erkennen dat de maatregel ongelukkig is geweest. Het kabinet had ingeboekt om met de accijnsverhoging 280 miljoen euro extra binnen te halen, maar dat werd uiteindelijk slechts zo’n 50 miljoen. Pomphouders in de grensregio zagen hun brandstofafzet fors teruglopen sinds 1 januari vorig jaar, omdat consumenten massaal voordelig in BelgiĆ« en Duitsland gingen tanken.  Diesel werd per 1 januari 2014 drie cent per liter duurder, autogas steeg zelfs met zeven cent in prijs.

Het CDA deed gisteren de suggestie om het bijtellingsvoordeel voor plug-in hybrides in de komende jaren  versneld af te schaffen, om zo de verlaging van de accijnzen te financieren. Verschillende partijen dienden gisteren na het debat moties in. De stemming heeft over twee weken, na het herfstreces, plaats.

“Het is positief dat de regeringspartijen nu beseffen en erkennen dat de opbrengsten van de accijnsverhoging zijn tegengevallen en dat de pomphouders in de grensregio’s serieus schade hebben geleden”, reageert politiek lobbyist Rogier Kuin van BOVAG. “Er zal niet snel zomaar weer aan de accijnsknoppen worden gedraaid, voordat eerst helder is wat het effect is op het gedrag van de consument. Uiteraard gaat BOVAG de komende weken alles in het werk stellen om alle partijen te overtuigen de accijnsverhogingen terug te draaien.”

Tegelijk werd gisteren duidelijk dat er geen mediation traject komt tussen de brandstofsector en het Rijk. De rechter heeft een dergelijk verzoek afgewezen nu de Staat niet mee wil werken aan een overleg met de pomphouders om tot een schaderegeling te komen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring