Branche Barometer Q2: omzetgroei vooral door sluiten vestigingen

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Het rendement over het eerste halfjaar 2015 is uitgekomen op 0,7%. Een verbetering ten opzichte van het eerste halfjaar 2014 waarin het rendement uit kwam op 0,03% negatief. Ook de omzet steeg. Maar de positieve cijfers worden vooral gerealiseerd door het sluiten van vestigingen.

Zowel kostenbeheersing en kostenreductie blijven noodzakelijk om te komen tot een gezond rendement zo blijkt uit de BOVAG Branche Barometer.

Groei
Deze omzetgroei in het eerste half jaar van 2015 kan voor een klein deel toegerekend worden aan de ontwikkelingen in de markt: de toename van de aantallen verkochte nieuwe auto’s met 1,3% en verkoop gebruikt (B2C) met 5,5% over het eerste halfjaar van 2015. Een substantieel deel van de omzetgroei over het eerste halfjaar 2015 is echter verkregen door het sluiten van aanpalende vestigingen.

Bedrijfsprocessen
“Met name de omzet en brutomarge op de verkoop gebruikt blijven zich positief ontwikkelen en illustreren daarmee dat deze afdeling van grote betekenis is geworden op het te behalen rendement in het dealerbedrijf. Belangrijk is dan ook de focus op gebruikt te houden, ook wanneer de verkoop nieuw weer aantrekt”, vertelt Eric Tak, voorzitter van het BOVAG Autodealerbestuur. “Maar het aantrekken van de markt moet, samen met een verdergaande schaalvergroting, ook benut worden om de verhoudingen en processen in het bedrijf verder te optimaliseren. Want bron van zorg blijft de ontwikkeling van de loonkosten, met name de indirecte personele kosten en in de werkplaats de personele kosten improductief. Een aantrekkende omzet biedt kansen om de productiviteit van de medewerkers te optimaliseren: meer verkopen per verkoper en magazijnmedewerker, meer uren per monteur en een betere verhouding improductief: productief. Dat is de kant die de dealers op moeten. De processen in het bedrijf moeten hiervoor nog meer strak getrokken worden in alle afdelingen. Er is daarin nog veel te doen en daarom worden de resultaten van de Branche Barometer nog steeds als storm- tot regenachtig beoordeeld.”

Klik op link onderaan de pagina voor het uitgebreide bericht (exclusief voor leden).

Over de branchebarometer
De BOVAG Branche Barometer is een maatgevende rapportage die vier keer per jaar wordt uitgebracht door BOVAG Autodealers in samenwerking ASE/DEMAC.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring