BOVAG wijst op belang VOG voor zuivere rijscholenbranche

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

De politie Rotterdam e.o. roept in een rapport, in handen van de website Verkeerspro, de overheid op om actie te ondernemen tegen rijscholen en instructeurs die rijlessen aanbieden tegen betaling in natura.

Bij BOVAG zijn bijna 800 rijscholen aangesloten, met als lidmaatschapseis dat van elke instructeur een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet worden overlegd, onder meer op het gebied van zedendelicten. In totaal zijn er in Nederland echter 7.500 rijscholen geregistreerd, waardoor op het merendeel geen toezicht wordt uitgeoefend.

Het aanbieden van betaling in natura is een zeer onwenselijk fenomeen, waar in geval van wederzijdse instemming helaas lastig tegen op te treden valt. Maar als het risico bestaat dat minderjarigen hierin betrokken worden, vooral aangezien 16-jarigen met het programma 2toDrive nu ook rijles mogen nemen, moet er keihard worden opgetreden door de verantwoordelijke instanties. Zulke praktijken horen überhaupt niet in een relatie leerling-leraar.

BOVAG steunt de oproep van de politie Rotterdam en heeft in de afgelopen jaren zelf al diverse maatregelen genomen om instructeurs en rijschoolhouders met discutabele bijbedoelingen buiten de deur te houden. Sinds vorig jaar is het verplicht om voor alle instructeurs van de aangesloten rijscholen een VOG te overleggen, waarmee onder andere veroordeelde zedendelinquenten, fraudeurs en notoire verkeersovertreders de pas af wordt gesneden.

Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, wil actie vanuit Den Haag: "Je hoeft maar even te Googelen en je komt deze figuren al tegen en ze bieden hun diensten in het hele land aan. Ik vind dat ouders erop moeten kunnen vertrouwen dat hun kinderen in goede handen zijn wanneer rijles wordt gevolgd. BOVAG klopt nu al jaren op de deur van het ministerie van I&M om uitschot buiten de branche te kunnen houden, maar telkens krijgen we nul op het rekest. Het ministerie beroept zich op vrij ondernemerschap en wil geen nadere regels instellen. Daarom hebben wij als branchevereniging zelf verantwoordelijkheid genomen en de teugels aangetrokken, om zo het imago van de BOVAG-rijscholen te kunnen beschermen en de betrouwbaarheid te kunnen garanderen. Maar wij zijn geen politie of justitie; we doen wat in onze macht ligt, maar vele duizenden andere figuren in onze branche kunnen doen en laten wat ze willen, want die zijn geen lid. Niemand houdt daar toezicht op en vooral in zo’n geval van seks in ruil voor rijles, en wie weet met minderjarigen, is dat toch echt een druppel die de emmer doet overlopen."

"De politie in Rotterdam luidt nu de noodklok en ik hoop dat men in Den Haag nu wakker wordt. Ik wil pertinent niet dat ons vak besmeurd wordt door zulke louche figuren. Het ministerie zou ook eens kunnen overwegen om voor àlle instructeurs bij hun WRM-examen (Wet Rijonderricht Motorvoertuigen) een VOG te vragen. Dan hoeven wij dat niet meer te doen."

Lees hier het bericht van Verkeerspro.
De berichtgeving van Nu.nl vindt u hier
en hier treft u het nieuws op Telegraaf.nl aan.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring