Aanrijdbeveiliging vulpuntenbak: zo kan het ook!

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Felgeelgekleurde varkensruggen vormen sinds kort een mooi compromis in een discussie over aanrijdbeveiliging op het tankstation. Omgevingsdienst Midden en West-Brabant was bereid om een eerder geconstateerde overtreding te schrappen na toepassing van deze betonnen stootranden op een station in Zevenbergen. Dat scheelt ondernemers geld en gedoe.

Het gebeurt niet vaak dat een voertuig inrijdt op kwetsbare installatieonderdelen op een tankstation, maar als het gebeurt, is de schade aanzienlijk. Om dit te voorkomen, moeten installatieonderdelen zo zijn geplaatst dat er geen verhoogd risico op aanrijdingen bestaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor de pompeilanden, maar ook voor de vulpunten; de plaats waar de tankwagen zijn brandstoffen lost. In PGS 28 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen, nummer 28) staan deze regels omschreven in artikel 5.7.2 en 5.7.3.

Overtreding
Over de bescherming van de vulpunten bestaat in de praktijk wel eens onduidelijkheid: de meeste ondernemers plaatsen een roestvrijstalen bak over de vulpunten heen, ter bescherming van de leidingen. Volgens hen is de bak de bescherming. Inspecteurs van het bevoegd gezag nemen daar regelmatig geen genoegen mee, omdat in PGS 28 beschreven staat dat de vulpuntenbak bijvoorbeeld beschermd kan worden door middel van een geleiderail of met betongevulde stalen buizen. Dat vond ook de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant (OMWB) in Zevenbergen: bij een controle op het station zag de inspectie dat de vulpuntenbak een meter van de shop af geplaatst is, waardoor deze in de rijrichting van de tankwagen ligt. En dat maakt bescherming met een rail of met rampalen noodzakelijk, volgens PGS 28. Gevolg: een geconstateerde overtreding. Ondernemer Piet Andreae was het daar niet mee eens: “Die bak wordt door iedere ondernemer gebruikt en beschermt het vulpunt doelmatig. Extra palen zijn daarmee niet nodig.”

Varkensruggen
In goed overleg tussen de inspecteurs van OMWB, ondernemer Andreae en BOVAG werd een rijtje zogenaamde varkensruggen voorgesteld als gelijkwaardige aanrijdbeveiliging (zie de foto uit het inspectieverslag). “Deze oplossing is relatief goedkoop, robuust genoeg om bescherming tegen aanrijdingen te bieden en ik hoef geen hekwerk rond de vulpuntenbak te plaatsen. Dat vind ik namelijk maar weinig klantvriendelijk in de loop naar mijn shop toe”, zegt ondernemer Piet Andreae. OMWB constateerde na plaatsing van de varkensruggen dat de overtreding hiermee is verholpen. Het loont dus de moeite om deze oplossing voor te stellen in geval van discussie met het bevoegd gezag.

Leden kunnen met vragen over dit onderwerp contact  opnemen met BOVAG Ledenadvies.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring