Wet Aanpak Schijnconstructies stelt grenzen aan inhoudingen op loon

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Voortaan moet het minimumloon per bankoverschrijving worden betaald en mogen er op het minimumloon geen inhoudingen meer plaatsvinden. Deze maatregelen zijn onderdeel van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) die op 1 januari 2016 in gaat. De WAS heeft gevolgen voor alle werkgevers in Nederland.

Een opdrachtgever kan bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld door een onderbetaalde werknemer van een opdrachtnemer, op grond van ketenaansprakelijkheid.
Het doel van de WAS is het aanpakken van constructies waarmee de wet of de cao-afspraken worden ontdoken. Bijvoorbeeld door het gebruik maken van malafide uitzendbureaus of het onderbetalen van arbeidsmigranten. De maatregelen die uit de WAS voortvloeien hebben niet alleen gevolgen voor  ‘risicosectoren’, maar voor alle werkgevers in Nederland. BOVAG zet de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

Het uitbetaalde loon mag na inhoudingen niet lager zijn dan het minimumloon.
Per 1 januari 2016 mag het aan de werknemer uitbetaalde loon door eventuele inhoudingen niet lager zijn dan het netto equivalent van het wettelijk minimumloon. Alleen op de wet gebaseerde verplichte inhoudingen, zoals loonheffingen en de pensioenpremie, zijn altijd toegestaan.
Dit betekent dat u bijvoorbeeld verkeersboetes of de contributie van de personeelsvereniging niet meer op het loon van de werknemer mag inhouden als de werknemer door die inhouding minder dan het minimumloon uitbetaald zou krijgen. Dit geldt ook voor de inhouding van de premie voor de WIA-werknemersverzekering van NV Schade. U kunt dit oplossen door deze bedragen in te houden op het vakantiegeld. Dat is namelijk nog wel toegestaan.

Het minimumloon moet giraal worden uitbetaald.
Per 1 januari 2016 is het verplicht om het salarisgedeelte gelijk aan het minimumloon per bank aan de werknemer uit te betalen. Alleen het bedrag dat de werknemer meer dan het minimumloon verdient mag eventueel contant worden uitbetaald.

Ketenaansprakelijkheid voor loon
In de wet is sinds 1 juli 2015 ketenaansprakelijkheid voor het loon van onderbetaalde werknemers opgenomen. Werknemers die onderbetaald worden kunnen niet alleen hun eigen werkgever aanspreken, maar ook de opdrachtgever van hun werkgever. Denk bijvoorbeeld aan onderbetaalde werknemers van een uitzendbureau waarmee u zaken doet, of werknemers van een bedrijf dat auto’s voor u poetst.

Het risico op aansprakelijkheid bestaat met name indien u wist of had kunnen weten dat het bedrijf aan wie u een opdracht geeft werknemers onderbetaalt. Bijvoorbeeld doordat zij de werkzaamheden tegen een prijs aanbieden die duidelijk niet marktconform is.  Maakt u gebruik van een uitzendbureau, ga dan na of zij over het SNA-keurmerk beschikken. Volgens de cao is het overigens al verplicht om alleen met uitzendbureaus te werken die over dit keurmerk beschikken.
De rijksoverheid heeft een 5 stappenplan opgesteld om aansprakelijkheid te voorkomen. Dit stappenplan vindt u hier. Meer informatie over de WAS vindt u op de website www.ondernemersplein.nl.

Meer weten?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via leden.bovag.nl/ledenadvies of 030 6595 300.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring