Voorkom boetes bij onbewuste import autobanden

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 5 min

Importeert u wel eens autobanden? Controleer dan of uw leverancier is aangesloten bij de Vereniging Band en Milieu. Dat voorkomt vervelende situaties en onnodige boetes. Er zijn namelijk situaties waarin u onbewust een importeur blijkt te zijn.

Sinds jaar en dag is het voor bandenimporteurs verplicht om €1,30 verwijderingsbijdrage af te dragen voor iedere nieuwe autoband die zij op de Nederlandse markt brengen. Dit geld gaat naar de Vereniging Band en Milieu (BEM), die vervolgens via de Stichting RecyBEM alle afgedankte autobanden inzamelt en verantwoord verwerkt. Het gaat hierbij alleen om banden voor personenvoertuigen, caravans, campers, kleine bestellers en aanhangwagens. Het systeem werkt zo goed dat de staatssecretaris van Milieu deze regeling afgelopen zomer Algemeen Verbindend heeft verklaard (AVV). De regeling heeft daarmee een wettelijke status en het betekent dat alle producenten en importeurs verplicht zijn bij te dragen aan de kosten van de inzameling en recycling van autobanden.

Banden via het web
“In de banden- en garagewereld is de dekkingsgraad van de BEM zo goed als 100% en dus verandert er in de praktijk niet zo veel voor leden van BOVAG”, vertelt specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders van BOVAG. Toch waarschuwt Bessembinders leden om scherp te zijn op de regels, met name bij internetbestellingen. “Van onze buitendienstcollega’s vernemen we dat leden in toenemende mate hun banden bestellen via het web. Zolang dat gebeurt bij een Nederlandse leverancier of importeur kun je er vrijwel zeker van zijn dat zij zijn aangesloten bij de BEM en dat zij dus de verwijderingsbijdrage per autoband betalen.” Iets anders is dat bij buitenlandse leveranciers: “Omdat je via het web bestelt, kunnen je banden zonder dat je het doorhebt uit het buitenland komen – en dan is niet altijd duidelijk of deze leverancier is aangesloten op de BEM. Is dat niet het geval, dan ben jij als ondernemer de importeur van de band geworden en daarmee ben je verplicht om de verwijderingsbijdrage te innen – en af te dragen aan de BEM. Doe je dat niet, dan bega je onbewust een economisch delict en ben je strafbaar. RecyBEM voert jaarlijks 1.200 steekproeven uit en je moet voorkómen dat je als ondernemer tegen de lamp loopt.”

Caravans, campers, aanhangwagens
Bent u caravan- en camperbedrijf of aanhangwagenbedrijf? Wees dan scherp op het volgende: Krijgt u caravans, campers en/of aanhangwagens van de fabriek uit het buitenland en wordt u rechtstreeks gefactureerd? Dan bent u de importeur en daarmee verplicht om aan de BEM af te dragen. Krijgt u uw materiaal via een importeur, dan is er voor u niets aan de hand.

BOVAG raadt leden het volgende aan:
  1. Bestelt u uitsluitend bij Nederlandse leveranciers, dan is deze aangesloten op de BEM. U hoeft zelf geen lid te worden van de BEM en er verandert niets voor u. Let op dat ook enkele buitenlandse leveranciers aangesloten zijn op de BEM; bestelt u bij hen, dan hoeft u eveneens niets te doen. Controleer hier of uw leverancier lid is van de BEM.
  2. Bestelt u wel eens in het buitenland of via het web autobanden? Dan kan het zijn dat u importeur bent zonder dat u dat weet. Ga hier na of uw leverancier lid is van de BEM. Staat uw leverancier er niet bij? Meld u dan zelf gratis aan bij de BEM. Dat doet u via deze link.
  3. Bedient u wel eens consumenten door banden te monteren die zij zelf meebrengen? Dan neemt u hun oude banden in. Noteer in dat geval op de desbetreffende factuur hoeveel banden u heeft gemonteerd en hoeveel banden u heeft ingenomen. Bij een controle van uw bedrijf kan RecyBEM nagaan dat u meer banden bij de inzamelaar inlevert dan het aantal dat u heeft ingekocht. 
Het lidmaatschap van de BEM is kosteloos. Zonder zware administratieve lasten voldoet u hiermee aan al uw wettelijke verplichtingen en betaalt u de afvalbeheersbijdrage. Als lidbedrijf doet u maandelijks aangifte van uw bandenaantallen via een online beschermde omgeving. Vervolgens ontvangt u van de Stichting Fonds BEM een factuur voor de af te dragen afvalbeheersbijdrage per autoband waarvoor u aangifte gedaan heeft. De producenten en importeurs van personenwagenbanden, aanhangwagens en caravans dragen aan de Stichting Fonds BEM een vaste afvalbeheersbijdrage van €1,30 per verkochte band af.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring