Handhaving tabakswet: mystery shoppers bezoeken uw shop

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Alle tankstations met een shop worden de komende vijf weken minimaal twee keer bezocht door een mystery shopper. De mystery shoppers controleren of de leeftijdgrens bij tabaksverkopen goed wordt nageleefd.

De naleving van de tabakswet bij tankstations laat nog zeer te wensen over. Als de branche niet snel verbetering toont dreigt de staatsecretaris Van Rijn van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) drastische maatregelen te nemen. Het verbieden van tabaksverkoop in tankshops is daarbij niet uitgesloten. Laat het niet zo ver komen en train uw medewerkers om de wet goed na te leven. 

Taskforce

Om de handhaving in de branche structureel en op korte termijn te verbeteren is er samenwerking gezocht met NSO. In de vorm van de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak (TNLT) werken BOVAG, BETA en VNPI samen.

Tools bij handhaving

NIX18

De rijksoverheid startte eind 2013 de campagne NIX18. De grappige TV-spotjes brengen op luchtige manier het onderwerp van leeftijdscheck onder de aandacht. Brancheverenigingen van tankstations, supermarkten, gemaks-en tabakswinkels hebben met elkaar een afspraak gemaakt: alle klanten onder de 25 die tabak willen kopen moeten hun legitimatie laten zien. Voor de tankstationbranche is er een speciale toolkit gemaakt voor op en rond uw balie. De toolkit bestaat uit kassa- en toonbankstickers, een toonbankdisplay en sticker en kaart met leeftijdschecker. BOVAG-leden kunnen via tankstations@bovag.nl de toolkit gratis bijbestellen.

Gratis E-learning voor medewerkers

Tankstationmedewerkers dienen goed op de hoogte te zijn van de regels voor tabaksverkoop. Aangezien ondernemers uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het handelen van hun medewerkers is het van groot belang dat hun medewerkers goed geïnstrueerd over de tabakswet. Opleidingsfonds OOTW heeft een e-learning ontwikkeld waarin medewerkers in een half uur tijd leren hoe ze de tabakswetgeving goed kunnen naleven. Deze e-learning wordt gratis beschikbaar gesteld en is via www.mijnbranchepaspoort.nl te maken.

Leeftijdscanner

Ondernemers kunnen medewerkers helpen met het checken van ID-bewijzen door het gebruiken van een speciale compacte leeftijdscanner (ook wel ID-reader). Medewerkers kunnen het ID-bewijs van de klant eenvoudig in de scanner plaatsen en krijgen direct door middel van en lampje en geluid een signaal of deze klant aan uw leeftijdsgrens voldoet. Deze scanner is stand-alone (dus geen computer nodig). BOVAG-leden kunnen de scanner tegen gereduceerd tarief bestellen via www.bovagledenwinkel.nl.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring