Belastingdienst: bpm-teruggave alleen nog bij duurzaam Europees kenteken

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 4 min

Bpm-teruggave bij export is ook na 1 januari 2016 nog steeds mogelijk. Maar de voorwaarden zijn wel aangescherpt. Er moet sprake zijn van een duurzame inschrijving binnen een land binnen de EU/EER. Duurzaam zegt in dit geval niets over de termijn van inschrijving, maar alles over het document dat is vereist. De documenten treft u hieronder aan.

In artikel 14a van de Wet BPM 1992 is vastgelegd dat bpm-teruggave bij export van motorrijtuigen voortaan alleen wordt verleend, wanneer het geëxporteerde voertuig ‘duurzaam’ is ingeschreven in een ander land binnen de Europese Unie. “De Belastingdienst heeft ontdekt dat een deel van de naar andere EU-landen geëxporteerde voertuigen direct, nadat deze kortstondig waren geregistreerd in dat andere land binnen de EU, worden geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie”, vertelt fiscaal specialist Jose Burgemeester van BOVAG. “De registratie binnen de EU gebeurde louter en alleen om bpm terug te krijgen. Het ging hierbij in 2012 om naar schatting enkele tientallen miljoenen euro’s, op een totaal van 276 miljoen. Een fors bedrag dus.”

Permanent
Als gevolg van de wijziging wordt een kentekenbewijs op basis van een tijdelijke inschrijving voortaan niet meer geaccepteerd als basis voor de teruggave van bpm bij export. Is bpm-teruggave bij export nu dan helemaal van de baan? Nee, zegt Burgemeester. “Wanneer een voertuig naar een ander EU-land wordt geëxporteerd en daar duurzaam wordt ingeschreven, ontvangt het voertuig een permanent kenteken. In dat geval is teruggave van bpm wel mogelijk.”

In de gevallen waarin toch een tijdelijk kenteken wordt aangevraagd omdat het motorrijtuig bijvoorbeeld via Duitsland naar een ander EU-land wordt geëxporteerd, moet degene op wiens naam het motorrijtuig in Nederland was geregistreerd wachten met het terugvragen van de bpm tot het voertuig permanent is ingeschreven in het EU-land van eindbestemming. “Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de termijn van 13 weken waarbinnen het teruggave verzoek moet worden gedaan “, benadrukt Burgemeester. "BOVAG begrijpt dat de Belastingdienst maatregelen moet nemen om onjuist gebruik van de regeling tegen te gaan, maar wij gaan wel met de Belastingdienst in gesprek, als de maatregel de handel toch blijkt te frustreren.”

Lees hier het complete infoblad

Hieronder treft u alle kentekendocumenten per land aan.
België
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
IJsland
Italië
Kroatië
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Malta
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Verenigd Koninkrijk
Zweden
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring