Reiskostenvergoeding en auto van de zaak: hoe zit het fiscaal?

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Kort geleden heeft de staatssecretaris nadere uitleg gegeven over de onbelaste reiskostenvergoeding en de auto van de zaak in bijzondere situaties. Hierbij daarom de belangrijkste zaken rondom de reiskostenvergoeding en de auto van de zaak op een rij.

Reiskostenvergoeding
U kunt werknemers een belastingvrije vergoeding geven van 19 cent per zakelijk verreden kilometer. Dit geldt ook voor het woon-werkverkeer. Volgens de cao bent u overigens niet verplicht om een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer te verstrekken. Heeft u het vervoer geregeld? Dan is er geen recht meer op de reiskostenvergoeding.

Bent u met uw werknemers een vaste reiskostenvergoeding overeengekomen? Let er dan op dat u deze kosten bij afwezigheid langer dan 6 weken (bijvoorbeeld door ziekte) niet meer belastingvrij mag vergoeden. Zorg dus dat u in uw arbeidsovereenkomsten of bedrijfsreglement een voorbehoud maakt, waarin u stelt dat de reiskostenvergoeding bij afwezigheid van bijvoorbeeld 6 weken wordt stopgezet.

Auto van de zaak
Heeft de werknemer een auto van de zaak ter beschikking? Dan betaalt deze een bijtelling voor privégebruik. BOVAG-leden kunnen deelnemen aan een convenant tussen BOVAG en de belastingdienst om de administratieve lasten rondom de bijtelling te verminderen. Zie http://leden.bovag.nl/convenant voor meer informatie.

Heeft uw werknemer een (semi)elektrische auto van de zaak? Dan hoort hier de laadpaal bij. De laadpaal wordt geacht onderdeel te zijn van de auto en valt niet afzonderlijk in de loonheffing. Dit geldt niet voor de benodigde elektriciteit. Werkgever en werknemer kunnen afspreken dat de werknemer de feitelijk verbruikte elektriciteit voor een ter beschikking gestelde auto tegen kostprijs doorlevert aan de werkgever. Tot de kostprijs behoren ook de kosten van een meter om het feitelijke verbruik te kunnen vaststellen. Dit kan belastingvrij.
 
Ondernemers die een elektrische auto op de zaak hebben staan,  hebben te maken met een onttrekking wegens privégebruik van de auto. De laadpaal wordt hier geacht onderdeel te zijn van de onttrekking. Er is geen verhoging van de catalogusprijs. Voor vragen hierover kunnen leden contact opnemen met BOVAG Ledenadvies: 030-6595 300.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring