Overschrijven voertuigen tussen bedrijfsvoorraden eenvoudiger

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Vanaf 6 mei 2015 wordt het overschrijven van voertuigen tussen bedrijfsvoorraden eenvoudiger voor leden. Ook verandert de manier waarop ondernemers een toestemmingsformulier moeten invullen om de kentekencard te mogen bewaren.

Leden hoeven met ingang van 6 mei geen tijdelijk documentnummer meer aan te vragen bij het overschrijven van een voertuig van de ene bedrijfsvoorraad naar de andere. Ondernemers regelen de handelsverkoop als volgt:
  • U meldt via de applicatie van uw provider dat u het voertuig wilt verkopen en geeft daarbij het bedrijfsnummer van de koper door.
  • De koper ziet via de applicatie van zijn provider dat het voertuig klaar staat voor overname. Als hij daarop een akkoord geeft, dan staat het voertuig direct in zijn  bedrijfsvoorraad en ontvangt hij het bedrijfsvoorraadverslag.
  • Na de verkoop kunt u via uw applicatie direct de vrijwaringsgegevens inzien.
Het voertuig blijft in de bedrijfsvoorraad van de verkopende ondernemer staan, totdat de koper de transactie heeft afgerond. Ondernemers die een voertuig kopen uit een andere bedrijfsvoorraad, krijgen via hun provider een melding dat de verkoper de gegevens van het voertuig klaar heeft staan voor overschrijving. Die melding blijft een week staan. Let op:
  • Bij de eigendomsoverdracht moet u het voertuig direct opnemen in uw bedrijfsvoorraad en de verkoper vrijwaren. U hoeft alleen maar akkoord te gaan met de overschrijving.
Ondernemers die de oude kentekencard van de particuliere verkoper bewaren, bijvoorbeeld voor export, krijgen eveneens met een verandering te maken. Het toestemmingsformulier, nodig voor opname in de bedrijfsvoorraad, is per 6 mei te downloaden via www.rdw.nl, via de pagina ‘Voertuig opnemen in bedrijfsvoorraad’. Verder blijven de procedures ongewijzigd. De RDW adviseert ondernemers meteen een aantal toestemmingsformulieren te downloaden, om zo een stapeltje in voorraad te hebben.

Sinds 5 maart jongstleden is de wilsverklaring uit de TV-applicatie van ondernemers verdwenen en moeten zij deze aanmaken op www.rdw.nl. Wanneer ondernemers bij een tenaamstelling op naam van een particulier van een leasemaatschappij een Opdracht tot Tenaamstelling (OTT) krijgt, handelen zij als volgt:
 
  • U vergelijkt het originele legitimatiebewijs met de persoon die voor u staat.
  • De wilsverklaring maakt u aan via de dienst Digitaal machtigen op www.rdw.nl (zie: Zakelijk>op naam zetten>vrijwaren>Digitaal machtigen). U vult het opdrachtnummer in die u van de leasemaatschappij heeft gekregen.
  • U laat de natuurlijke persoon de wilsverklaring in uw bijzijn ondertekenen.
  • Als u de tenaanmstelling wilt uitvoeren start u de tenaamstellingsapplicatie en voert de tenaamstelling uit. U hoeft daarbij alleen het machtigingsnummer over te nemen van de wilsverklaring.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring