Moet u de deuren sluiten met Hemelvaartsdag?

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Onder de cao MvT is Hemelvaartsdag een feestdag. Dat betekent dat voor werken op Hemelvaartsdag de feestdagtoeslagen van toepassing zijn. Voor de cao Tank en Was geldt een toeslag van 25%.

De cao MvT stelt als regel dat op Hemelvaartsdag niet zal worden gewerkt. De cao MvT gaat ervanuit dat er op Hemelvaartsdag niet gewerkt wordt. Opent uw bedrijf  dan wel de deuren, dan kunnen werknemers met gewetensbezwaren niet  worden verplicht om toch te komen werken.

Voor werknemers die op Hemelvaartsdag werken geldt een toeslag van 85%. U kunt er ook voor kiezen de gewerkte uren tegen het normale uurloon te vergoeden en daarnaast de werknemer in dezelfde of volgende week een dag vrij te geven ter compensatie.

Dit geldt niet voor verkopers. Volgens artikel 5 van de cao MvT zijn de cao-hoofdstukken ‘arbeidstijden’ en ‘salarissen en toeslagen’ niet op hen van toepassing. U bent dus vrij om met verkopers afspraken te maken over werken op Hemelvaartsdag. U bent dan niet verplicht om de cao-toeslagen aan hen te betalen.

De dag na Hemelvaart kunt u volgens artikel 76 cao MvT eventueel aanwijzen als verplichte vrije dag. Geef dit dan wel tijdig  aan.

Onder de cao Tank en Was geldt voor Hemelvaartsdag de feestdagentoeslag van 25%. U hoeft geen vrije dag ter compensatie te geven. Een ingeroosterde werknemer die vrij wil, moet gewoon een verlofdag op te nemen.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met BOVAG Ledenadvies: 030 6595 300.
Voor iedereen die zich bezighoudt met personeelszaken bij BOVAG-bedrijven is er de nieuwsbrief Werkgeverszaken. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring