Goede Vrijdag: geen verplichte vrije dag

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Op 3 april 2015 is het Goede Vrijdag. U bent niet verplicht om op deze dag uw bedrijf te sluiten of uw personeel vrij te geven. Goede Vrijdag is in de cao namelijk niet aangemerkt als verplichte vrije dag.

Als uw werknemer op Goede Vrijdag graag vrij wil zijn, dan kunt u deze dag direct afschrijven van het openstaande vakantiedagensaldo.

Tweede Paasdag, de maandag na Goede Vrijdag, is wel een verplichte vrije dag. In de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven staat dat als op deze dag toch wordt gewerkt, er een toeslag geldt van 85 procent. Of u betaalt geen toeslag en geeft de medewerker een betaalde vrije dag in dezelfde of volgende week.

Er zijn drie uitzonderingen:

  1. Voor verkopers die vallen onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven is Tweede Paasdag wel een gewone werkdag. U hoeft hun op grond van de cao geen extra toeslag te betalen.
  2. Voor personeel dat werkt bij een autoverhuurbedrijf, rijwielstalling, tankstation of autowasbedrijf dat valt onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven geldt een afwijkend toeslagpercentage van 35 procent, plus een compensatie van gewerkte uren in tijd. Werknemers die bij een autoverhuurbedrijf of rijwielstalling werken met een contract van minder dan zestien uur per week, hoeft u helemaal geen toeslag te betalen.
  3. Voor personeel dat werkzaam is bij een tankstation of autowasbedrijf dat valt onder de cao Tankstations en Wasbedrijven geldt een andere regeling. Ondanks dat Tweede Paasdag daarin is aangemerkt als een algemeen erkende feestdag, is het in de praktijk een gewone werkdag. Werknemers die op deze dag werken, krijgen wel een toeslag van 50 procent.


Weten of 5 mei een verplichte vrije dag is? >> Meer informatie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring