WWZ: Handige tool: bereken de hoogte van de transitievergoeding

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Werkgeversvereniging AWVN heeft een rekentool gepubliceerd waarmee u de transitievergoeding waar een medewerker die uit dienst gaat recht heeft eenvoudig kunt berekenen. Vanaf 1 juli 2015 wordt de ontslagvergoeding aangepast in een transitievergoeding.

Per 1 juli 2015 wordt het verplicht om werknemers van wie de arbeidsovereenkomst na een dienstverband van minimaal 2 jaar eindigt een transitievergoeding te betalen. Op basis van zijn dienstverleden heeft de werknemer recht op een bepaald deel van zijn salaris als transitievergoeding. BOVAG schreef hier eerder over. De rekentool van AWVN vindt u hier.

Berekening
Bij het berekenen van de transitievergoeding gaat u niet alleen uit van het vaste maandsalaris, u neemt ook andere loonelementen mee. De volgende salarisonderdelen moet u meenemen in de berekening:
  1. Vaste maandsalaris: Het laatstverdiende vaste maandsalaris van de werknemer. Indien het gaat om een oproepkracht (0-uren of min/max), dan gaat u uit van 1/12de van het salaris dat de werknemer de voorgaande 12 maanden heeft verdiend.
  2. Provisie of stukloon: 1/12de van de provisie die de werknemer de voorgaande 12 maanden heeft verdiend.
  3. Vakantiegeld en vaste eindejaarsuitkering: 1/12de van hetgeen waar de werknemer binnen 12 maanden na afloop van de arbeidsovereenkomst recht op zou hebben gehad
  4. Vaste looncomponenten (ploegentoeslag of overwerktoeslag): 1/12de van hetgeen de werknemer de voorgaande 12 maanden heeft verdiend.
  5. Variabele looncomponenten (bonussen, winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen): 1/36e van hetgeen de werknemer de voorgaande 36 maanden heeft verdiend.
Afwijkende regels
Let op: voor de berekening van een eventuele vergoeding vanwege het niet of te laat aanzeggen gelden andere regels. In dat geval rekent u alleen het vaste maandsalaris en eventuele provisie of stukloon mee.

Meer informatie
Deze verandering is het gevolg van de invoering van de Wet Werk en Zekerheid. Deze wet heeft grote gevolgen voor het arbeidsrecht. Zorg dat u op de hoogte bent van alle veranderingen. BOVAG heeft een praktische brochure opgesteld met alle wijzigingen op een rij. Deze zijn onderaan dit bericht als download toegevoegd.


Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met BOVAG Ledenadvies: 030 6595 300.

Voor iedereen die zich bezighoudt met personeelszaken bij BOVAG-bedrijven is er de nieuwsbrief Werkgeverszaken. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring