Verhuren en tachograafplicht: vijf veelgestelde vragen

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 4 min

Let op als u (bestel)auto’s verhuurt met een trekhaak. Als het totaalgewicht van auto en aanhanger boven de 3500 kilogram komt, kan een tachograafplicht gelden.

Voor voertuigen of voertuigcombinaties met een totaalgewicht van boven 7500 kilo geldt dat die altijd met een tachograaf uitgerust moeten zijn. Voor de categorie met een gewicht van tussen de 3500 en 7500 kilo is een tachograaf verplicht als er sprake is van commercieel vervoer. Bijvoorbeeld als de huurder de auto bedrijfsmatig gebruikt voor de verkoop van machines. Deze regel geldt niet als de aanhanger door een particulier wordt ingezet voor een verhuizing of het vervoeren van een paard. Er is nog een uitzondering, waarbij geen tachograaf verplicht is:
  • de huurder rijdt niet meer dan twaalf uur per week met deze combinatie, én
  • de huurder gaat aan het werk met de materialen of machines die hij meeneemt, én
  • het voertuig blijft binnen een straal van honderd kilometer vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf.

Bij een overtreding is de bestuurder van het voertuig aansprakelijk. Deze boetes lopen flink op, zorg dus dat uw auto’s goed uitgerust zijn en dat uw klant is geïnformeerd.

Vijf veelgestelde vragen over tachograafplicht

1. Ik doe eigen vervoer, dan geldt deze wetgeving toch niet voor mij?
De tachograafwetgeving maakt geen onderscheid tussen eigen vervoer of beroepsvervoer. Er kan niet gesteld worden dat de tachograafverplichting niet geldt, omdat er eigen vervoer gedaan wordt. Afhankelijk van de activiteiten die je met het voertuig doet, de inrichting van het voertuig of de sectoren waarbinnen gereden wordt zijn er vrijstellingen mogelijk.

2. Ik kom één keer per jaar buiten de straal van 100 kilometer met deze combinatie, kan ik dan van deze vrijstelling gebruik maken?
De voorwaarden spreken voor zichzelf. Op het moment dat het voertuig aangehouden wordt op een plek buiten de hemelsbrede straal van 100 kilometer vanaf de vestigingsplaats, moet er een tachograaf in het voertuig zitten en dient deze ook gebruikt te worden.

3. Hoe moet ik de 12 rij-uren aantonen?
Dit is niet voorgeschreven. Hieronder staat een tabel waarin de belangrijkste parameters zijn meegenomen. Belangrijk is dat alleen de rijtijd van de bestuurder geregistreerd wordt als hij met een voertuig of voertuigcombinatie boven de 3.500 kg reed. Als de bestuurder rijdt met alleen een bestelauto en onder het totaalgewicht van 3.500 kg blijft, hoeft deze rijtijd niet geregistreerd te worden. Als de bestuurder een dag met de (bestel)auto heeft gereden moet hij deze rijtijd ook meetellen.

Voorbeeldregistratie 12 uur rijtijd

Datum dd-mm-jj
Naam chauffeur  
Begin kilometerstand  
Eind kilometerstand  
Begin rijtijd 00:00 uur
Eind rijtijd 00:00 uur          
Paraaf chauffeur  



4. Bovenstaande vrijstelling is voor mij niet van toepassing, is er nog een andere uitzondering waar ik gebruik van kan maken?
In totaal zijn er ruim dertig verschillende uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn. Het vervoer moet dan van ondergeschikt belang zijn en de rijtijd met het voertuig beperkt. Als dit van toepassing is, kan het verstandig zijn dit te laten nakijken. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat voor (bestel)auto’s waar af en toe een aanhangwagen achter geplaatst wordt de eerder beschreven uitzondering de meest voorkomende is.

5. Voor mij is geen uitzondering van toepassing. Wat moet ik doen?
Als de voertuigcombinatie boven de 3.500 kg komt moet er in de bestelauto een tachograaf gebouwd worden. De bestuurder moet zich dan ook aan de rij- en rusttijden houden. Een alternatief is om goed na te gaan of het niet mogelijk is om het gebruik van het voertuig aan te passen, zodat u wél aan de voorwaarden van de uitzondering kan voldoen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring