BOVAG ziet mbo4-opleiding onderwijsassistent slagen

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De pilot van gecombineerde mbo4-opleiding onderwijsassistent/rijinstructeur kan mogelijk worden gecontinueerd als ‘vaste’ beroepsopleiding. Dat is althans de insteek van BOVAG Rijscholen in gesprekken met aanbieder ROC Da Vinci. Een recente tussenevaluatie verliep positief.

Het initiatief van de pilot is afkomstig van BOVAG-rijschoolhouder René Brünen, het ROC en Stichting Mobiliteit Nederland. Zestien rijinstructeurs vingen vorig jaar januari met de opleiding aan. “Rijinstructeurs die over een WRM-bevoegdheid beschikken, leren tijdens deze opleiding extra didactische en pedagogische vaardigheden", vertelt branchemanager Frans Bastiaansen. "Tegelijkertijd krijgen zij kennis van levensfases, zelfreflectie, bijstellen van lesdoelen en het lesgeven aan meerdere doelgroepen waardoor ze breder inzetbaar worden."

Doorslaggevend
De  cursisten kunnen straks volgens Bastiaansen met een goed gevoel  het geleerde in de praktijk aan het brengen. “En dat is mooi om te zien. Deze pilot past natuurlijk helemaal in ons streven om de kwaliteit van de branche op een hoger plan te tillen”, meent hij. “Met die extra vaardigheden ben je als rijinstructeur immers nog beter in staat de jongste leerlingen, de 16- en 17-jarigen, adequaat te coachen. Het kan voor ouders dé doorslaggevende reden zijn bij het bepalen van een keuze voor een rijschool.”

DMA
De cursisten hopen in de loop van 2016 hun opleiding af te gaan ronden. Hoewel Bastiaansen er groot voorstander van is de pilot om te zetten in een definitieve opleiding, wil hij komend najaar eerst te rade bij de leden. “Tijdens het DMA-DTO-symposium, 29 september in Helmond, peilt BOVAG in hoeverre grotere rijscholen met meerdere rijinstructeurs in dienst, brood zien in de mbo4-opleiding onderwijsassistent/rijinstructeur. Mocht er onder deze leden veel enthousiasme zijn voor de pilot, dan is er genoeg draagvlak voor een permanent vervolg van de opleiding.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring