Afsluiten met cameratoezicht vanaf nu definitief mogelijk

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Tankstation-ondernemers die cameratoezicht bij het afsluiten willen toepassen, waarbij door een meldkamer live wordt meegekeken, kunnen hiervoor nu toestemming aanvragen bij het Sociaal Fonds Tank en Was.

Daardoor kan voortaan worden volstaan met de aanwezigheid van één persoon bij de afsluiting. Daarmee is het niet meer nodig om altijd een fysieke beveiliger  aanwezig te hebben bij de sluiting van het tankstation. Een pilot, die tot stand kwam bij het afsluiten van de cao Tankstations en Wasbedrijven, is met succes afgerond.

Ondernemers die de camera-afsluiting willen gaan toepassen kunnen vanaf nu ontheffing van de cao aanvragen. De cao bepaalt immers dat op het sluitingstijdstip van tankstations die na 21.00 uur geopend zijn minstens twee personen aanwezig dienen te zijn. Door gebruik te maken van afsluiting met cameratoezicht, hoeven ondernemers niet meer aan dat vereiste te voldoen.

“Het toepassen van camera-afsluiting dient aantoonbaar onderdeel te zijn van een actief veiligheidsbeleid binnen de onderneming”, zegt Gerlof van Dijk van BOVAG Werkgeverszaken. “Ook dient het personeel akkoord te zijn met het toepassen van camerasluiting. Daarnaast zijn er procedurele en technische eisen. Zo dienen er heldere afspraken te zijn met het personeel en de meldkamer over de te volgen werkwijze.”

Ondernemers die camerasluiting binnen het bedrijf willen toepassen, kunnen daarvoor het dispensatieformulier gebruiken. Door het ondertekenen van het formulier verklaart de ondernemer aan de gestelde eisen te voldoen.

Leden kunnen het dispensatieverzoek richten aan het Sociaal Fonds Tank en Was (SFTW). Postbus 1100, 3980 DC te Bunnik.

> Download hier het dispensatieformulier

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring