Lobbysucces: vrijstelling bij verzekeringenverkoop

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Verhuurbedrijven zijn grotendeels vrijgesteld van de nieuwe EU-richtlijnen bij verzekeringenverkoop. Deze richtlijn zou betekenen dat verhuurbedrijven aan extra eisen moeten voldoen als ze verzekeringen verkopen.

Dit resultaat is een lobbysucces van Leaseurope. Deze organisatie is de Europese belangenbehartiger voor de verhuursector, waarin BOVAG voor de verhuurbedrijven een actieve rol speelt.

EU-richtlijnen
De afgelopen jaren is er in Europa gesproken over het aanscherpen van de consumentenbescherming als het gaat om financieringen en verzekeringen. Deze bescherming houdt bijvoorbeeld in dat de consument begrijpelijke productinformatie krijgt en transparantie over de bemiddelingskosten. Ook moet de intermediair goed opgeleid zijn over het verzekeringsproduct dat hij aanbiedt.

Uitzondering
Het zag er naar uit dat deze richting ook voor verhuurbedrijven zou gaan gelden. Dankzij de lobby wordt in het wijzigingsvoorstel een uitzondering opgenomen voor kortlopende verhuur. Er moet dan wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
  • de huurovereenkomst geldt voor maximaal drie maanden, én;
  • de verzekering een bijproduct is van een dienst of een aanvulling op een dienst, én;
  • de verzekeringspremie lager is dan 200 euro per persoon.
Het voorstel wordt later dit jaar behandeld door het Europees parlement en de council. Nadat de richtlijn in Europa is aangenomen, wordt het door onze overheid omgezet in Nederlandse wetgeving. Deze richtlijn valt dan onder de Wet financieel toezicht (Wft). BOVAG houdt u uiteraard op de hoogte.

Europese code
De Europese autoverhuurders waren afgelopen week in het nieuws. De kritiek is dat buitenlandse autoverhuurders vaak duurder zijn dan gedacht. De Europese Commissie en vijf grote Europese autoverhuurders hebben in overleg besloten een Europese code te formuleren. Deze code moet de verhuurdiensten transparanter maken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring