ILT controleert typegoedkeuringen tweewielerbedrijven

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat, in opdracht van het Ministerie Infrastructuur & Milieu, controles uitvoeren in de tweewielerbranche, met name bij motorfietsbedrijven. De Inspectie checkt daarbij de typegoedkeuringen van onderdelen.

In Nederland ziet de ILT er op toe dat er geen verkeersproducten te koop worden aangeboden die niet zijn voorzien een verplichte Europese typegoedkeuring of individuele goedkeuring. Verkeersproducten kunnen gehele voertuigen zijn, bijvoorbeeld auto’s, scooters, motoren of tractoren. Maar ook losse componenten of onderdelen van deze voertuigen.
    
Wat merkt u van deze inspecties?
Als ondernemer kunt u bezoek krijgen van een inspecteur van de ILT. Deze inspecteur bekijkt samen met u de artikelen die u te koop aanbiedt. De inspecteur controleert de aanwezigheid van een correcte typegoedkeuring, ook wel E-keur genoemd. Uit het gehele assortiment worden steekproefsgewijs een aantal artikelen bekeken. Denk aan verlichting, remonderdelen, uitlaten en spiegels. Afhankelijk van uw assortiment worden ook nog andere onderdelen bekeken. Het onderzoek sluit af met een bevindingenbrief. Als er tekortkomingen zijn geconstateerd, worden deze aan u voorgelegd. Tekortkomingen  zijn bijvoorbeeld het ontbreken van een goedkeuring of het gebruikmaken van een vervalsing daarvan. Afhankelijk van de tekortkoming, besluit de ILT of er bestuursrechtelijk of strafrechtelijk wordt opgetreden.

Vragen?
Via het Meld en -Informatiecentrum (MIC) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu kunt u vragen stellen over deze inspectie. Het MIC is op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (088) 489 00 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring