Stijgende verkoop aanhangwagens duidt op economisch herstel

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Na een aantal magere jaren door de economische crisis hebben verkopers van aanhangwagens in 2014 enkele lichtpuntjes kunnen ontwaren. Er werden 15.706 nieuwe aanhangwagens geregistreerd en dat was 12 procent meer dan in 2013, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie.

De verkoopaantallen zijn een indicator voor het ondernemersvertrouwen. Vooral bouwbedrijven, aannemers, hoveniers, timmerlieden et cetera hebben jarenlang de kat uit de boom gekeken, maar zijn in 2014 weer voorzichtig aan het investeren geslagen, getuige de stijging van 24 procent in de verkoop van aanhangers voor het vervoer van bouwmaterieel (van 1.426 stuks naar 1.771). De totale markt heeft echter nog bij lange na niet het niveau van voor de crisis bereikt. In 2008 werden bijna 24.500 nieuwe aanhangwagens geregistreerd en daarna werden stevige dalingen genoteerd, met 2013 als dieptepunt met krap 14.000 verkochte eenheden.

Aan kop van de verkoopranglijst is de aanhangwagenmarkt een puur Hollandse, en zelfs Brabantse, aangelegenheid. Hapert (20 procent marktaandeel), Saris (11 procent), Anssems en Henra (beide 8 procent) vormen de vier bestverkochte merken in Nederland en zijn alle vier afkomstig uit Noord-Brabant. Sterker nog, behalve nummers vijf en zes bestaat wordt de hele top-tien van bestverkochte aanhangers gefabriceerd door bedrijven met Brabantse wortels. Afgelopen jaar steeg ook de verkoop van gebruikte aanhangwagens met 12 procent ten opzichte van 2013, tot een totaal van 7.896.

Download hieronder de verkoopcijfers van december (exclusief voor BOVAG-leden).

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring