EU-onderzoek naar Euro 5 is af en krijgt vervolg

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De Europese Commissie heeft zijn eigen onderzoek naar beschikbaarheid van technische informatie afgerond en gepubliceerd. Voorzitter Theo en penningmeester Maurice Smit van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven togen onlangs naar Brussel om de uitkomsten te bespreken en met de Europese Commissie te overleggen over het vervolg op dit onderzoek.

Belangrijkste conclusies: De meeste fabrikanten hebben werk gemaakt van de wettelijk vereiste toegang, maar we zijn er nog niet. Er blijkt in de praktijk ook een te groot verschil mogelijk in interpretatie van de regelgeving.

Gelijk speelveld
Theo Fledderus: “Het is goed dat dit onderzoek heeft plaatsgevonden. Wij herkennen ons in de uitkomsten. Fabrikanten hebben serieus werk gemaakt van het verbeteren van de toegang tot technische informatie. De praktijk leert ons echter dat de interpretatie van deze regelgeving kan verschillen tussen de merken. Het is daarom nu goed om nu bij te schakelen en naar de werkbaarheid van de regelgeving te kijken. De ontwikkelingen op het gebied van telematica volgen elkaar snel op. Diagnose op afstand is geen fictie meer. De wetgeving en uitwerking daarvan – bijvoorbeeld via de toegang tot fabrikantenwebsites - moet meelopen met deze ontwikkelingen. We zijn blij dat we de toezegging hebben gekregen dat het hier nu niet mee stopt en er een vervolg komt. Onze inzet blijft om te streven naar een zo goed mogelijk werkbare oplossing waarin een gelijk speelveld wordt gecreëerd voor alle autobedrijven.”

Verdere maatregelen
De onderzoekers praten de komende tijd ook met andere partijen praat die bij het onderzoek betrokken waren, daarna stellen ze een rapportage op voor het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Die rapportage wordt in april verwacht. Michel Philippe, de Directeur Generaal Ondernemingen van de EU is door de Cecra, de Europese koepel van BOVAG, uitgenodigd om de praktijksituatie in Nederland met eigen ogen te komen aanschouwen. Fledderus: “Op basis van reacties zal de EU kijken naar verdere regelgeving of andere maatregelen. Daar zien we naar uit.”

Download het rapport onderaan deze pagina.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring