Rechter wijst eis pomphouders inzake accijnsprobleem af

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De Stichting Accijnsclaim Pomphouders is zeer teleurgesteld over de uitspraak van de rechter in de zaak van twee pomphouders in de grensstreek tegen de staat. De eis tot schadevergoeding is afgewezen.

Lichtpuntje in de uitspraak is dat de rechter het aannemelijk acht dat de pomphouders omzetverlies hebben geleden als gevolg van de accijnsverhogingen. Het bestuur van de stichting bestaande uit vertegenwoordigers van BETA, BOVAG en onafhankelijke pomphouders gaan de uitspraak nu nader bestuderen en beraadt zich op vervolgstappen. Uiteindelijk heeft de staat met haar accijnsverhoging een flinke groep ondernemers in een zodanige positie gebracht dat verder ondernemen zeer moeilijk en vaak onmogelijk is. 
 
Verlies
De twee pomphouders, uit de Achterhoek en uit Limburg, eisten in het kort geding van twee weken geleden compensatie ter hoogte van 2,5 keer hun verlies in 2014, omdat zij met de accijnsverhogingen onevenredig hard zijn getroffen. Buiten hun schuld hebben zij daardoor grote financiƫle verliezen geleden.

Afzetdaling 
Uit de meest recente CBS-cijfers over de afzet van diesel blijken de gevolgen van de accijnsverhogingen alsmaar ernstiger te worden. In november 2014 werd een daling van maar liefst 85 miljoen liter genoteerd in Nederland ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Daarmee kwam de afzet die maand op slechts 536 miljoen liter; dat is het laagste niveau voor een novembermaand in dit millennium en met 13,7 procent de grootste daling jaar-op-jaar. In heel 2014 is er ter waarde van circa 1 miljard euro minder aan diesel en LPG verkocht dan in 2013.

>> NOS: 'BOVAG: zeer teleurgesteld over uitspraak rechter'
>> Nu.nl: 'Pomphouders verliezen kort geding over accijnsverhoging'

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring