Motorrijden weer in trek bij jongeren

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Na een dip in 2013 door wijziging van de rijbewijsregels, staat motorrijden bij jongeren van 20 tot en met 23 jaar weer volop in de belangstelling, zo blijkt uit een analyse van BOVAG en MOTORbeurs Utrecht.

Vorig jaar slaagden in deze leeftijdscategorie ruim 4.000 personen voor het praktijkexamen, tegen bijna 2.600 in 2013; een toename van 56 procent.

Motorrijbewijs
Sinds januari 2013 is het motorrijbewijs verdeeld in drie stappen, waarbij 18- en 19-jarigen alleen examen mogen doen in de categorie A1 (voor motorfietsen met maximaal 125cc en 11kW vermogen). De tieners lijken nu echter liever te wachten tot ze op hun 20e direct examen voor de categorie A2 kunnen doen, waardoor ze een motorfiets met maximaal 35kW mogen besturen. Die directe instap voor 20-jarigen werd pas op 1 januari 2014 mogelijk en daar is dus direct gretig gebruik van gemaakt. Het CBR noteerde dan ook een afname van 1.749 geslaagde tieners in 2013 naar 582 vorig jaar, terwijl het aantal geslaagden van 20 jaar en ouder steeg. Voor examenkandidaten vanaf 24 jaar geldt geen beperking voor het maximale vermogen van de motorfiets.

Opvallend
In totaal slaagden vorig jaar 19.380 personen voor het motorexamen en dat is 4 procent meer dan in 2013. Opvallend is dat in alle provincies meer nieuwe motorrijders werden genoteerd, behalve in Drenthe (min 4 procent), Groningen (min 3 procent) en Friesland (min 11 procent). Overijssel (plus 11 procent), Utrecht (plus 17 procent) en Zeeland (plus 21 procent) noteerden de grootste aanwas. De oudste nieuwe motorrijder in 2014 had de respectabele leeftijd van 75 jaar.

Animo
Onderzoeksresultaten die aan de vooravond van MOTORbeurs Utrecht worden gepresenteerd, bevestigen de animo van jongeren (tot 24 jaar) voor het motorrijden en de invloed van de nieuwe regels op de beslissing om daadwerkelijk te starten met een rijopleiding. De belangstelling blijkt tevens groter wanneer vrienden en kennissen al motorrijden en wanneer eerder al ervaring is opgedaan met brommers.

BOVAG Try the Bike
MOTORbeurs Utrecht vierde vorig jaar haar 30-jarig bestaan en opent dit jaar van 26 februari tot en met 1 maart de deuren. Tijdens deze vier dagen bezoeken steevast zo’n 90.000 liefhebbers de Jaarbeurs voor de nieuwste modellen, tweedehands motorfietsen, accessoires, motorkleding, reisinformatie en stuntshows. Iedereen die nog geen motorrijbewijs heeft, kan bij BOVAG Try the Bike terecht voor een gratis eerste rijles onder professionele begeleiding en op motorfietsen in alle soorten en maten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring