Kosten laadpaal zorgen niet voor hogere bijtelling

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De kosten voor een laadpaal voor een (semi)elektrische auto zorgen niet voor meer bijtelling. Ook geldt dit voor de elektriciteitskosten. Dit heeft de staatssecretaris eind januari 2015 goedgekeurd. Voorheen was niet altijd duidelijk hoe er fiscaal omgegaan moest worden met de laadkosten voor de elektrische auto van de zaak.

Plaatsen laadpaal
Stel, een werknemer krijgt een elektrische auto van de zaak. Er wordt een laadpaal voor de elektrische auto geplaatst in of bij de woning van de werknemer. Het plaatsen van de laadpaal hoort dan bij de terbeschikkingstelling van de auto. De staatssecretaris heeft goedgekeurd dat de bijtelling hier niet door stijgt. De goedkeuring geldt ook voor de vergoeding van de kosten die de werknemer  zelf maakt voor het plaatsen van de laadpaal. Als een werknemer minder dan 500 privékilometers per jaar maakt met de auto van de zaak is er geen sprake van bijtelling. Ook dan valt de laadpaal onder zakelijk gebruik en heeft dit geen invloed op het loon van de werknemer. 

Elektriciteitskosten
Vervolgens gebruikt de werknemer elektriciteit om de auto van de zaak op te laden. Voor deze elektriciteitskosten mogen werkgever en werknemer afspraken maken. Het is toegestaan dat de werknemer de verbruikte elektriciteit voor de auto van de zaak tegen kostprijs doorlevert aan de werkgever. Het feitelijk verbruik kan bepaalt worden door een meter, die ook mag behoren tot die kostprijs. Zo’n overeenkomst levert dan geen belast loon op voor de werknemer.

Eigen auto van de werknemer
Betaalt u als een werkgever een laadpaal voor een eigen auto van de werknemer? Dan geldt de goedkeuring niet. De werkgever mag dan maximaal 19 eurocent per zakelijke kilometer onbelast vergoeden. De kosten voor de elektriciteit zijn inbegrepen in deze vergoeding.

Voor ondernemers
Ondernemers met een (semi)elektrische auto kunnen de kosten voor een laadpaal en elektriciteit bij hun winstbepaling laten meetellen. De bijtelling wordt hierdoor niet hoger.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring