ILT gaat typegoedkeuringen bij motorbedrijven controleren

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aan BOVAG laten weten dat zij in 2015 controles gaat uitvoeren binnen de GT-branche op typegoedkeuring van onderdelen. De inspecteurs van ILT gaan de komende maanden bij motorbedrijven langs om de bedrijven te inspecteren.

In de Nederlandse voertuigwetgeving (Regeling Voertuigen) zijn al geruime tijd verkoopverboden opgenomen. Dat wil zeggen dat er geen verkeersproducten te koop aangeboden mogen worden die niet voorzien zijn van een Europese typegoedkeuring of individuele goedkeuring (indien ze die moeten hebben). Een verkeersproduct kan een geheel voertuigen zijn, zoals een scooter of motor. Maar ook losse componenten zoals verlichting, uitlaten en spiegels. ILT ziet in Nederland toe op de handelsverboden en controleert op de aanwezigheid van typegoedkeuringen.

Delict
Als de inspectie handel aantreft waar deze typegoedkeuringen ontbreken, is dat een bestuursrechtelijk of strafrechtelijk delict. Het is daarom voor motorbedrijven van groot belang om alle noodzakelijke papieren op orde te hebben. BOVAG zoekt op dit moment verder uit waar GT-bedrijven rekening mee moeten houden en komt daar via de nieuwsbrief op terug.

Aankondiging
Deze actie van het ILT is aangekondigd in deze publicatie en in gesprekken met de branche.

Vragen?
Leden die vragen hebben kunnen bellen met:

  • BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00
  • Meld- en Informatiecentrum (MIC) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu: (088) 489 00 00
  • Importeurs en leveranciers van motoren en onderdelen

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring