Extra accijnsinkomsten 2014 slechts 41 miljoen

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 1 min

Waar de Staat rekende op een meeropbrengst van 280 miljoen euro, daar heeft de accijnsverhoging van 2014 slechts 41 miljoen extra opgeleverd voor de schatkist.

Ten koste van de omzet en winst van honderden grenspompstations heeft de overheid een zeer bescheiden plus geboekt qua brandstofaccijns. BOVAG waarschuwde al in een vroeg stadium voor de te verwachten zeer geringe meeropbrengst van een verhoging van de brandstofaccijns. Een rapport van onderzoeksbureau Ecorys sprak in oktober 2013 van een meeropbrengst van 127 miljoen euro. Het is dus nog dramatischer geworden met slechts 41 miljoen extra accijnsinkomsten (als we de standaard accijnsindexatie op 1 januari even buiten beschouwing laten).

Gedragseffecten
Oorzaak is natuurlijk dat particulieren én transporteurs in nog veel grotere getalen over de grens zijn gaan tanken. BOVAG is en blijft van mening dat de verhogingen moeten worden teruggedraaid. Helaas heeft de Tweede Kamer vorig jaar anders besloten. BOVAG wil daarom dat gedragseffecten zoals tanken over de grens voortaan vooraf goed in kaart worden gebracht voordat de overheid rigoureuze verhogingen van btw en accijnzen invoert.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring