Update vanuit BOVAG rondom snorfiets

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 5 min

Het is u vast niet ontgaan: het snorfietsdossier laait wederom op in de media. Op dit moment vindt het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer plaats waar gesproken wordt over de brief vanuit Minister Schultz aan de Tweede Kamerleden.

In deze brief is te lezen dat de  Minister voornemens is om wetgeving zo aan te passen dat de snorfiets tóch naar de rijbaan gaat mét helmplicht. Voor ondernemers betekent dit weer veel onrust in de winkel. Vragen van klanten hoe het zit met de helmplicht, of dit voor heel Nederland geldt, wanneer dit ingaat en we zien dat de verkoop van snorfietsen de afgelopen maanden flink is gedaald.

BOVAG is het uiteraard niet eens met dit voornemen en laat samen met andere organisaties een tegengeluid horen in Den Haag én in de media. Dit heeft de afgelopen anderhalf jaar al voorkomen dat de snorfiets naar de rijbaan gestuurd wordt en dat er een helmplicht komt voor snorfietsers.
Natuurlijk zien we zien ook dat het heel druk is op het fietspad (voornamelijk in Amsterdam). Maar we vinden dat daar een goede toekomstbestendige oplossing voor moet komen. BOVAG is ertegen dat de snorfiets als ‘schuldige’ wordt aangewezen en wordt verbannen naar de rijbaan waar je met 25km/u ineens tussen 50km/u moet rijden. Dit is een te groot snelheidsverschil en verkeersonveilig.
Hieronder een update om u op de hoogte te houden van alle acties vanuit BOVAG, in samenwerking met RAI Vereniging en anderen:
  • BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens is vanavond live te zien zijn bij EenVandaag.
  • Er is op 26-11-2015 een gezamenlijke reactie gestuurd vanuit BOVAG en RAI Vereniging op Kamerbrief van de Minister. In deze brief zijn ook reacties van Veilig Verkeer Nederland, Verbond van Verzekeraars en KNMV opgenomen (zij steunen ons volledig in dit dossier). Lees die brief onderaan de pagina.
  • De ANWB heeft op ons verzoek ook een brief gestuurd naar de Tweede Kamer met dezelfde standpunten.
  • Vanuit RAI en BOVAG zijn collega’s langs geweest bij Tweede Kamerleden van CDA, VVD en er is telefonisch overleg geweest met D66, de SP en de PVV. Deze Tweede Kamerleden geven aan de standpunten te steunen dat de snorfiets niet naar de rijbaan verplaatst moet worden en dat er geen helmplicht moet komen. Natuurlijk is het wel de vraag wat er daadwerkelijk in het Algemeen Overleg van vanmiddag besproken wordt.
  • Als voorbereiding voor het Algemeen Overleg is door BOVAG is een bericht gestuurd en opgepakt door verschillende media.
  • BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens heeft naar aanleiding van de berichtgeving van vandaag in het AD ‘Kamer eist einde aan overlast van scooters’ bij het ANP nogmaals onder de aandacht gebracht dat er grondig onderzoek moet worden verricht en ook het recordaantal brom- en snorfietsen in Nederland.
  • Tom Huyskens is als BOVAG woordvoerder vandaag ook te horen geweest op Radio1 en BNR.
Lees hieronder het standpunt dat BOVAG, mede namens de RAI Vereniging uitdraagt in de media.
Uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat er op 1 december jongstleden een recordaantal van 1.174.802 brom- en snorfietsen in Nederland stond geregistreerd, 65 procent meer dan eind 2006. Met hierbij het groeiend aantal (elektrische) fietsers zorgt deze ontwikkeling voor toenemende drukte, vooral in binnensteden. Al die tweewielers zouden als een zegen moeten worden gezien, maar veel gemeenten -Amsterdam voorop- weten zich hier geen raad mee en grijpen naar ondoordachte maatregelen, zoals het verplaatsen van snorfietsen naar de rijbaan. BOVAG en RAI Vereniging benadrukken dat veel gemeentebestuurders geen rekening houden met het toenemende gebruik van tweewielers in alle soorten en maten. Infrastructurele aanpassingen zouden veel meer en veiligere ruimte moeten creëren voor deze verkeersdeelnemers. Daarnaast moeten steden veel meer werk maken van handhaving om de veiligheid van fietsers en snorfietsers te waarborgen. Sloopregelingen voor oude brom- en snorfietsen met tweetaktmotor dragen bovendien bij aan het versneld verschonen van het totale park.

Zoals u ziet, we blijven het steekspel rondom de snorfiets volgen en leveren hierin actief onze bijdrage om de snorfiets te behouden op het fietspad en voor alle Nederlanders. Wij houden u op de hoogte en zullen spoedig een update sturen naar aanleiding van het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer wat vanmiddag gehouden wordt.

Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben, laat het ons gerust weten via e-mail of via (030) 6595416.
 
Met vriendelijke groet,

Christa Grootveld
Branchemanager BOVAG GT

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring