Consument checkt tellerstand gratis online bij RDW

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Consumenten kunnen voortaan op ovi.rdw.nl online checken of de laatst geregistreerde tellerstand van een auto logisch of onlogisch is. Voor ondernemers verandert er niets.

De RDW geeft het oordeel aan de hand van laatst geregistreerde tellerstanden. Die moeten – uiteraard - een oplopende reeks opleveren. Met de online service wil RDW eigenaren en kopers bewust maken van het belang van een logische tellerstand. Het terugdraaien van kilometer- en mijlentellers is strafbaar.

BOVAG benadrukt dat de tool geen garantie geeft dat de tellerstand werkelijk tot op de dag van vandaag logisch is. Het betreft slechts een indicatie dat de laatst ingevulde tellerstand logisch is. Consumenten zien weliswaar het jaartal waarin dat is gebeurd, maar niet de exacte datum en ook de laatst geregistreerde tellerstand blijft buiten beeld.  Een consument kan het oordeel bij de actuele tellerstand checken door bij de RDW voor € 2,90 een zogeheten tellerstandcontrole te doen. Verkoopt u een auto uit uw eigen bedrijfsvoorraad, vraag dan een tellerrapport van de RDW op. Dat kan als u de auto in bedrijfsvoorraad neemt, maar ook op elk moment daarna. Met zo’n rapport laat u zien dat de huidige stand van het voertuig een logische reeks geeft.

Sinds 1 januari 2014 heeft de RDW de registratie van tellerstanden overgenomen van de stichting Nationale Autopas (NAP). Vanaf dat moment geven de ruim 22.000 RDW erkende bedrijven stelselmatig tellerstanden aan de RDW door. Dat gebeurt onder meer bij de APK-keuring, veranderingen van eigenaar, technische wijzigingen en bij reparaties, onderhoud en bandenwissel van meer dan € 150,-.

In samenwerking met de Vereniging Aanpak Tellerfraude (het samenwerkingscollectief van BOVAG, RAI Vereniging, NAP, ANWB en VNA) werkt de RDW aan het verder terugdringen van fraude met tellerstanden. De RDW bereidt samen met de branche een voorlichtingscampagne voor 2016 voor om het controleren van de kilometerstand bij aankoop van een auto verder onder de aandacht te brengen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring