Let op: verbod op gratis plastic tassen

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Per 1 januari 2016 is het niet langer toegestaan om gratis plastic tassen te verstrekken.

Op deze manier wil het kabinet hergebruik van materialen stimuleren en zwerfafval verminderen. Houd hier rekening mee in uw bedrijfsvoering.

Mocht u toch een plastic tas willen meegeven, dan moet u hier een vergoeding voor vragen. De hoogte van de vergoeding mag u als ondernemer zelf bepalen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt hierover het volgende in de regeling: ‘Een winkelier zou voor de hoogte van het bedrag kunnen aansluiten bij het bedrag dat momenteel al door de supermarkten voor een plastic draagtas in rekening wordt gebracht, te weten 25 eurocent.’ Het verbod is een uitwerking door de Nederlandse overheid van een Europese richtlijn om het gebruik van plastic tassen te verminderen en de klant te stimuleren om een tas langer te gebruiken.

Uitzondering op het verbod
Er geldt een uitzondering op de regel. Wanneer er sprake is van onverpakte levensmiddelen, zoals verse broodjes, of kleding die van een stomerij afkomstig is en niet vies mag worden, geldt dat hiervoor een plastic tas gratis verstrekt mag worden. Dit kan echter zorgen voor onduidelijkheden bij de klant zodra hij/zij verschillende artikelen koopt.

BOVAG raadt leden het volgende aan:
1. Neem geen risico en vraag altijd om een bedrag voor een plastic tas. Met het vragen van een kleine vergoeding voor de plastic tas genereert u omzet en bewijst tegelijkertijd het milieu een goede dienst.
2. Het wordt aangeraden om op de bon apart het zelf te bepalen bedrag te vermelden voor de tas. Het bedrag dient bovenop het aankoopbedrag te komen. In het kader van de handhaving, door de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T), dient u namelijk aan te kunnen tonen dat er voor een tas is betaald. Over het bedrag dat u in rekening brengt moet u btw afdragen.

Lees hier meer informatie over het dossier plastic tassen


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring