Auto phishing: autobedrijven dubbel de dupe

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Het criminele fenomeen ‘auto phishing’ lijkt steeds meer voor te komen. Oplichters kopen tweedehands auto’s uit het hogere segment en betalen de rekening met gestolen betalingsgegevens. Autobedrijven zijn dubbel de dupe van deze criminelen. Er zijn al drie uitspraken waarin staat dat het autobedrijf het geld moeten terugstorten naar de gedupeerde.

Auto phishing begint net als de reguliere vorm van phishing. Onder valse voorwendselen worden inloggegevens van bankklanten bemachtigd. Er wordt vervolgens niet onmiddellijk geld van de rekening van de gedupeerde afgehaald. In plaats daarvan zoekt de oplichter contact met een autobedrijf voor de aanschaf van een auto. Vanaf de rekening van het slachtoffer worden frauduleuze transacties gedaan voor deze autoaankoop. Aan de autoverkoper vertelt men dat een vriend of zakenpartner het geld overmaakt, om daarmee de andere naam van de rekeninghouder te verklaren.

Signalen

Wees alert op signalen die kunnen wijzen op auto phishing:

  • Het betreft vaak auto’s uit het duurdere segment.
  • De naam van de klant en de naam van de rekeninghouder komen niet overeen, en men beweert dat een vriend of zakenpartner het bedrag overmaakt.

Belangrijk

Verwijs gedupeerden direct door naar de politie. Het is belangrijk dat deze aangiftes zo snel mogelijk worden opgenomen. U kunt de politie helpen door het kenteken van het betrokken voertuig te geven, zodat dit kan worden opgenomen in de aangifte.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring