Wetsvoorstel om publicatie camerabeelden van doorrijders toe te staan

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

BOVAG en Detailhandel Nederland pleiten al een paar jaar om verruiming van de mogelijkheden om camerabeelden in te zetten om opsporing van criminelen te versnellen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie geeft nu gehoor aan de wens van de branche en wil onder voorwaarden publicatie van camerabeelden toe gaan staan.

Iedereen die dat wil, kan sinds donderdag reageren op een internetconsultatie die het ministerie donderdag online heeft gezet.

“BOVAG pleit er al een paar jaar voor om gebruik van eigen camerabeelden toe te staan, dus dit is goed nieuws voor ondernemers. Uiteraard zullen we dit voorstel nog bestuderen op werkbaarheid in de praktijk”, reageert specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders van BOVAG.

Diefstal en vernieling
Het is niet voor het eerst dat V&J het gebruik van particuliere camerabeelden voor opsporingsdoeleinden mogelijk wil maken. De eerste poging strandde meer dan een jaar geleden bij de Raad van State, omdat het wijzigingsvoorstel veel te ingrijpend was. “In het nieuwe voorstel wordt het gebruik van beelden van bijvoorbeeld bewakingscamera’s en smartphones beperkt tot gevallen van diefstal en vernieling. Het kan dan gaan om winkeldiefstal, vernieling van voertuigen op bedrijfsterreinen en ook brandstofdiefstal. Autobedrijven en tankstations kunnen er hun voordeel mee doen als dit voorstel wet wordt”, zegt specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders van BOVAG.

Spelregels
Het wetsvoorstel bevat enkele spelregels voor het publiceren van camerabeelden. Beeldenpublicatie is alleen toegestaan als de pleger niet op andere manieren te achterhalen is. Ook moet er aangifte gedaan zijn bij de politie. Op de beelden mag bovendien alleen de dader te zien zijn. En daarnaast moeten de beelden worden verwijderd als de dader eenmaal is opgespoord. “Op deze manier wil V&J voorkomen dat mensen het recht in eigen hand nemen”, zegt Bessembinders. “Een tankstationondernemer mag alleen beelden publiceren als de brandstofdief niet te achterhalen is via een gerechtsdeurwaarder. De gebruikelijke route van tweevoudige aangifte op politie.nl en bij je gerechtsdeurwaarder blijft dus overeind. Rijdt de dader met een gestolen of valse kentekenplaat, dan zou je kunnen overgaan tot publicatie van camerabeelden op bijvoorbeeld YouTube en vervolgens een screenshot op je winkelruit.” Die volgorde is van belang, omdat je in een filmpje kunt laten zien dat de persoon in kwestie tankt en wegrijdt. Op een screenshot alleen gaat dat niet.

Consultatie
”Pomphouders publiceren nu al beelden omdat ze met de handen in het haar zitten. De overheid komt deze ondernemers nu – onder voorwaarden – tegemoet. En daar zijn we blij mee.” De consultatie staat open tot 4 juni aanstaande en is te bezoeken via  http://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstelcamerabeelden.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring