Wetsvoorstel om publicatie camerabeelden dieven en vandalen toe te staan

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Als het aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) ligt, mogen ondernemers straks camerabeelden publiceren van diefstal en vernieling om de opsporing van de mogelijke daders te versnellen. Iedereen die dat wil, kan sinds donderdag reageren op een internetconsultatie die het ministerie donderdag online heeft gezet.

“BOVAG pleit er al een paar jaar  voor om gebruik van eigen camerabeelden toe te staan, dus dit is goed nieuws voor ondernemers. Uiteraard zullen we dit voorstel nog bestuderen op werkbaarheid in de praktijk”, reageert specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders van BOVAG.

Diefstal en vernieling
Het is niet voor het eerst dat V&J het gebruik van particuliere camerabeelden voor opsporingsdoeleinden mogelijk wil maken. De eerste poging strandde meer dan een jaar geleden bij de Raad  van State, omdat het wijzigingsvoorstel veel te ingrijpend was. “In het nieuwe voorstel wordt het gebruik van beelden van bijvoorbeeld bewakingscamera’s en smartphones beperkt tot gevallen van diefstal en vernieling. Het kan dan gaan om winkeldiefstal, vernieling van voertuigen op bedrijfsterreinen en ook brandstofdiefstal. Autobedrijven en tankstations kunnen erhun voordeel mee doen als dit voorstel wet wordt”, zegt specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders van BOVAG.

Spelregels
Het wetsvoorstel bevat enkele spelregels voor het publiceren van camerabeelden. Beeldenpublicatie is alleen toegestaan als de pleger niet op andere manieren te achterhalen is. Ook moet er aangifte gedaan zijn bij de politie. Op de beelden mag bovendien alleen de dader te zien zijn. En daarnaast moeten de beelden worden verwijderd als de dader eenmaal is opgespoord. “Op deze manier wil V&J voorkomen dat mensen het recht in eigen hand nemen”, zegt Bessembinders. “Zo mag een ondernemer bijvoorbeeld bij vernieling van auto’s in de bedrijfsvoorraad alleen beelden publiceren als degene die de vernieling pleegt niet te achterhalen is.”

Consultatie
Ondernemers publiceren nu al beelden omdat ze met de handen in het haar zitten. De overheid komt deze ondernemers nu – onder voorwaarden – tegemoet.” Ook reageren? De consultatie staat open tot 4 juni aanstaande en is te bezoeken via www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstelcamerabeelden.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring