Verslag dealervereniging seminar: exitstrategie een must

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 4 min

Dealerverenigingen en BOVAG gaan nauw samenwerken om ondernemers die hun merkdealerschap kwijtraken, of vrijwillig opgeven, een zachte landing te bezorgen. Dat is 31 maart afgesproken tijdens het dealervereniging seminar van BOVAG in Bunnik.

Het seminar vormde een vervolg op het dealercongres van BOVAG, enkele weken eerder. Daar stelde voorzitter Eric Tak vast dat er behoefte is aan een gezond, dynamisch en compact dealernetwerk in ons land, waarbij uitstappers alle ondersteuning verdienen.

Eerste stappen van BOVAG
Die ‘belofte’ krijgt nu dus een vervolg. Het is 5 voor 12, maar er is nog veel te redden. Het is aan de besturen van de dealerverenigingen om nu het initiatief te nemen. Hoe sneller we het oppakken, des te zachter de landing voor de uitstappers wordt. BOVAG initieert hiervoor de komende weken de eerste stappen.

Inzicht netwerkstrategieën
Tijdens de bijeenkomst in Bunnik werd erop gewezen op dat herstructurering van dealernetwerken nu nog vaak op de lange baan wordt geschoven, omdat de gevolgen – onder meer op de gebieden van vastgoed en personeel -groot zijn. En dat is jammer. Veel fabrikanten vragen van dealers, ondanks de moeilijke marktsituatie, om nieuwe investeringen. De kans is aanwezig dat leden nu investeringen doen, die ze straks niet meer kunnen terugverdienen omdat zij buiten het netwerk vallen. Wanneer importeurs met een heldere exitstrategie komen, kunnen leden sneller en rationeler beslissen.

Lobby autobelastingen
Rogier Kuin, politiek lobbyist van BOVAG, zette 31 maart nog eens de BOVAG-standpunten voor de Autobrief 2.0 uiteen, die de autobelastingen voor de periode 2017 tot en met 2020 vastlegt. “BOVAG ijvert voor één bijtellingschaal om marktverstoring te voorkomen”, aldus Kuin. “BOVAG wenst verder geen verhoging van de belastingdruk op auto’s, die tot de hoogste in Europa behoort.” BOVAG zet verder in op een geleidelijke afbouw van de bpm over een periode van 8 jaar. Het verlies aan inkomsten door het Rijk zou gecompenseerd kunnen worden door een verhoging van de MRB in te voeren voor onder meer oudere diesels die niet over een roetfilter beschikken. “Consumenten moeten wel handelsvrijheid houden: wie alsnog een retrofit roetfilter laat monteren moet vrijgesteld zijn van deze extra kosten.”

Lobby aanschafsubsidie stekkerauto’s
BOVAG gaat in Den Haag verder ijveren voor een aanschafsubsidie voor stekkerauto’s, om zo de huidige ‘oversubsidiering’ van met name plug-in hybrides voor zakelijk rijders te beëindigen. Kuin: “Daarmee maak je stekkerauto’s ook aantrekkelijker voor particuliere automobilisten.” Het mrb-voordeel voor stekkerauto’s zou, aldus Kuin, tot en met 2020 behouden moeten blijven om te voorkomen dat met name ex-leaseauto’s met een stekker massaal de grens over gaan.

Onderzoek naar gemeenschappelijke ROB Data Service
Eveneens onderwerp van gesprek was de eventuele opzet van een gemeenschappelijke ROB Data Service voor alle dealerverenigingen en haar  leden. Daarmee zouden dealers, ook op vestigingsniveau, meer inzicht kunnen krijgen in de omvang van aftersaleswerkzaamheden die zij uitvoeren voor leasemaatschappijen. Vaak ontbreekt dat inzicht, zo bleek 31 maart tijdens het seminar in Bunnik. RDC-directeur Rene Stolp beloofde te onderzoeken wat de opzet van zo’n database de dealerverenigingen zou gaan opleveren.

Meer informatie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring