Verkoop tabak: gebruik 7 jaar leeftijdsmarge

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Tabaksproducten mogen alleen worden verkocht aan klanten die duidelijk 18 jaar of ouder zijn. Daarbij verwacht de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit dat er verkopers een leeftijdsmarge van 7 jaar aanhouden. Als bij een controle blijkt dat u een klant van 19 niet controleert kan u een boete krijgen.

De Tabakswet schrijft voor dat de verkoper een vergewisplicht heeft. De verkoper moet vaststellen dat de koper van tabak 18 jaar of ouder is. Deze vaststelling kan alleen achterwege blijven als de klant duidelijk 18 jaar of ouder is of een klant waarvan de leeftijd eerder is vastgesteld. Op tankstations wordt tot 25 jaar om een ID gevraagd. Zo loopt de verkoper geen risico! Ook mag geen tabak verkocht worden aan personen boven de 18 jaar met de bedoeling dit aan jongeren te verkopen. In de shop moet duidelijk worden aangegeven dat er geen tabaksproducten worden verkocht onder de 18 jaar. BOVAG stelt hiervoor de NIX18 campagnemateriaal ter beschikking.

De handhaving van de leeftijdsgrens gebeurt door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De boete voor overtreding van de leeftijdsgrens is € 450. Let op: voor het vaststellen van een overtreding is de leeftijd van de klant niet relevant! Iemand kan bijvoorbeeld 19 jaar oud zijn, maar in de ogen van de NVWA-controleur niet 'onmiskenbaar 18 jaar of ouder'. Ook dan kan de verkoper een boete krijgen. De eerste boete bedraagt € 450, de tweede € 1.350, de derde € 4.500. Als u drie keer wordt beboet voor het verkopen onder de leeftijdsgrens, krijgt het tankstation een tijdelijk tabaksverkoopverbod opgelegd. Er ligt momenteel een wetsvoorstel dat voorziet in een nieuw strafmaximum van € 20.250.

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut bleek vorig jaar dat 39% van de rokende jeugd onder de zestien tabakswaar bij benzinestations koopt, gevolgd door de supermarkt 29%, de snackbar 23% en de tabakszaak 19%. Slechts 16% van die groep zegt vaak of altijd naar de leeftijd te worden gevraagd. 6% gaf aan dat dit regelmatig gebeurt en ruim een kwart 28% af en toe.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring