Snelle e-bike krikt verkoop snorfietsen op

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

In de eerste drie maanden van 2015 is de verkoop van nieuwe snorfietsen in Nederland met 4 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, tot 8.478 stuks.

De stijging komt volledig voor rekening van de zogenaamde speed e-bikes, of ‘speed pedelecs’; een nieuwe categorie elektrische fietsen die wettelijk als snorfiets worden aangemerkt en een blauw kentekenplaatje krijgen. Ook de bromfietsverkoop zat tot en maart in de lift, met een plus van 6 procent tot 3.977 exemplaren.

Uit de officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie blijkt dat afgelopen kwartaal van fabrikanten als Sparta, Riese & Müller en Stromer samen ruim 600 speed e-bikes zijn geregistreerd. Een jaar eerder ging het om ruim 100 stuks. Voor deze snelle elektrische fietsen gelden in het verkeer momenteel de snorfietsregels en vanaf 2017 is het in Europees verband formeel een bromfiets.

Bestverkochte snorfietsen

Een op de vier nieuwe snorfietsen in het eerste kwartaal was van Piaggio/Vespa (2.115 exemplaren). Sym was met 1.019 stuks nummer twee op de verkoopranglijst, gevolgd door Kymco (810). Ook bij de brommers vormen deze drie merken de kopgroep, met Piaggio/Vespa als marktleider (865 stuks) en Kymco (815) en Sym (590) op respectievelijk twee en drie.

Motorfietsen

Ook de motorfietsverkoop beleeft na de vele dieptepunten van vorige jaren eindelijk weer eens zonnige tijden. In 2014 steeg het aantal registraties al met 11 procent ten opzichte van de in 2013 bereikte bodem en afgelopen kwartaal zette die trend door. Er werden 3.123 nieuwe motorfietsen verkocht en dat is 6 procent meer dan in de eerste drie maanden vorig jaar. BMW was het bestverkochte merk met 509 exemplaren. Yamaha verkocht 478 nieuwe motoren en Kawasaki completeert het erepodium met 386 stuks.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring