Herstel in verkoop aanhangwagens zet door

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie blijkt dat de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte aanhangwagens in het eerste kwartaal van 2015 fors is gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden vorig jaar.

De Nederlandse aanhangwagenbedrijven verkochten 4.026 nieuwe aanhangers (plus 9 procent) en 2.144 gebruikte exemplaren (plus 14 procent).

Investeren
De dalende lijn die in 2009 na het uitbreken van de financiële crisis werd ingezet lijkt daarmee definitief te zijn doorbroken. Vorig jaar viel in de verkoop van nieuwe aanhangwagens voor het eerst in jaren weer een flinke plus te noteren van 12 procent ten opzichte van 2013, tot een totaal van 15.706 stuks. Die trend zet in het eerste kwartaal van 2015 door, met een stijging van 9 procent, en dat toont aan dat het vertrouwen van aannemers, hoveniers, klusbedrijven en andere MKB’ers weer toeneemt. Na jarenlang de kat uit de boom te hebben gekeken, slaan zij nu weer aan het investeren. De aanhangwagenbranche heeft echter nog een lange weg te gaan tot het niveau van vóór de crisis; in 2007 en 2008 werden om en nabij de 25.000 nieuwe aanhangers op jaarbasis verkocht.

Tweedehands
Ook de markt voor tweedehands aanhangwagens pikt een graantje mee van het toegenomen ondernemersvertrouwen. De verkoop van gebruikte exemplaren steeg in het eerste kwartaal met 14 procent tot 2.144 stuks. In heel 2014 werden 7.896 occasions door de vakhandel verkocht; net als bij de nieuwverkoop een stijging van 12 procent ten opzichte van 2013. Zowel nieuw als gebruikt wordt de markt aangevoerd door vier Brabantse fabrikanten, die samen bijna 50 procent marktaandeel vormen: Hapert, Saris, Anssems en Henra. Over de hele linie is de verkoop van aanhangwagens voor het vervoer van boten, auto’s, paarden en bouwmaterieel toegenomen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring