Accijnsschade: stichting De Grens Bereikt verzoekt Staat om mediation

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De onafhankelijke pomphouders, verenigd in de stichting De Grens Bereikt, hebben bij de rechtbank Den Haag een verzoek ingediend om met de Staat via mediation tot een vergelijk te komen inzake de geleden schade door de accijnsverhogingen op diesel en LPG.

BETA en BOVAG ondersteunen het initiatief en gaan intussen ook door met de voorbereidingen op een bodemprocedure.

Stichting Accijnsclaim Pomphouders
De Grens Bereikt vormt samen met BOVAG en BETA tevens de stichting Accijnsclaim Pomphouders die afgelopen januari twee individuele tankstationondernemers bijstond in hun kort geding. De voorzieningenrechter wees destijds uiteindelijk het verzoek om voorlopige compensatie van geleden schade af.

Vaststellingsovereenkomst
Het verzoek van De Grens Bereikt bij de rechtbank Den Haag betreft een nieuwe vorm van mediation: preprocessuele comparitie. Daarbij kan de rechter de partijen ondersteunen 'zodat zij zelf een vaststellingsovereenkomst kunnen sluiten'. Dit is een nieuw juridisch instrument dat in 2013 nota bene door de overheid zelf is geïntroduceerd. De Staat zal in dit geval op last van de rechter, indien deze het verzoek goedkeurt, moeten verschijnen om in overleg te treden met De Grens Bereikt. Momenteel brengt de stichting de omvang van de geleden schade in kaart en deze zal daags voor een eerste sessie met de Staat bekend zijn.

Voorbereiding bodemprocedure
BETA en BOVAG gaan ondertussen verder met het voorbereiden van een bodemprocedure. Achter de schermen wordt er nog altijd heel hard gewerkt om compensatie voor de geleden schade te krijgen. Dat vergt zeer veel en gedetailleerd onderzoek bij meerdere getroffen ondernemers.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring